Cyber-bullying: Ce riști atunci când defăimezi pe cineva online?

Terminologia de cyber-bullying este relativ nouă pentru publicul larg, însă ca și practică aceasta datează de foarte mult timp. Din punct de vedere legislativ, atunci când lucrurile în mediul virtual au început să escaladeze negativ, a fost nevoie de limite pentru a determina ce anume se încadrează sub incidența juridică.

Pericolul la care ne expunem atunci când ne expunem în mediul online este unul iminent. Fotografiile și clipurile pe care le postăm pot fi vizualizate de nenumărate categorii de persoane în lipsa unor setări specifice realizate de deținătorul conturilor. Chiar și în acest mod nu ne situăm în afara pericolului pentru că acestea pot fi cu ușurință prelucrate, descărcate și transmise.

Defăimarea este acțiunea de a transmite și promova informații ce implică fapte care pot cauza prejudicii. Este foarte important de cunoscut faptul că definiția juridică a defăimării nu se aplică exclusiv la persoanele fizice, ci și la cele juridice, asupra produselor sau serviciilor, asupra unui anumit grup sau a unei națiuni.

Riscurile la care te supui când faci cyber-bullying

Hărțuirea în acest mediu este o practică des întâlnită, însă nu și la fel de des cunoscută. Cu atât mai puțin sunt recunoscute riscurile la care se supun persoanele care defăimează pe cineva online:

  • Acționarea pe cale civilă

Deși este recunosut ca fiind un proces dificil de demonstrat și câștigat, acoperirea prejudiciului prin acționarea pe cale civilă atunci când vorbim despre o defăimare în mediul online este un risc pe care ți-l asumi atunci când procedezi astfel. Probele pe care instanța le va solicita vor fi procurate din aceleași mediu, astfel că, tot ceea ce ai insinuat, postat, distribuit despre ceva/cineva va fi folosit, fără „doar” și „poate” împotriva ta.

  • Despăgubiri

Atunci când defăimezi pe cineva online, iar acea persoană/grup de persoane decide să te cheme în instanță trebuie să fii pregătit pentru a acorda despăgubiri. Cea mai des întâlnită pretenție este cea privind plata daunelor morale. La această plată se adaugă și cheltuielile de judecată pe care vei fi obligat să le suporți în momentul în care sentința se va pronunța în defavoarea ta.

  • Ștergea conturilor și stoparea unor anumite tipuri de postări

Vei avea impuse și anumite limite în ceea ce privește conținutul distribuit, precum este posibil să ți se solicite ștergea conturilor de pe care s-a săvârșit fapta ilicită. Cu un avocat competent, profesionist, persoana vătămată te poate aduce în punctul în care să ai mult de suferit de pe urma defăimării online.

La ce te gândești?

Deși platformele de socializare îți adresează zilnic această întrebare, trebuie să iei în calcul că dreptul tău la libera exprimare se oprește în punctul în care aduce atingere dreptului altei persoane. În vederea descurajării defăimării în mediul virtual, utilizatorii platformelor sunt obligați să accepte anumite politici cu privire la postările de pe conturile proprii. Toate acestea au ca scop protejarea unor valori exacte, precum: siguranța, confidențialitatea, autenticitatea și demnitatea.

Facebook, una dintre cele mai cunoscute platforme și-a modificat de mai multe ori politica întocmai pentru a se încadra din punct de vedere legislativ, dar și pentru a interveni în societate pentru limitarea riscului de a fi supuși actelor de defăimare. Astfel, prin intermediul Deciziei nr. 4546/2014, ni se transmite faptul că suntem direct răspunzători de ceea ce postăm pe profilurile sau paginile de Facebook.

Natura postărilor cu caracter de defăimare este mai puțin relevantă, ele încadrându-se în aceeași speță. Exprimarea opiniilor personale pot avea un astfel de caracter și dacă se face trimitere la personalități istorice ce au avut un impact negativ asupra omenirii.

Un exemplu concret în acest sens vine dintr-o postare pe Facebook a unei persoane care, prin intermediul fotografiilor a făcut o comparație între o personalitate politică bine cunoscută la nivel național și Adolf Hitler. Comparația personalității politice cu acest personaj, recunoscut de altfel, ca fiind un personaj negativ și controversat în istoria lumii nu reprezintă doar defăimare. Mai mult decât atât, intră și sub incidența Legii nr. 217/2015 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Ai fost victima defăimării în mediul online? Aplează urgent la un avocat!

În foarte multe cazuri, persoanele sunt deseori victime ale defăimării în mediul virtual. Există persoane care considerăn această practică un joc inofensiv, ce nu poate cauza probleme nimănui. Deși nu vorbim despre realitatea pură, platformele de socializare sunt totuși parte din realitatea pe care o trăim zilnic.

Astfel de practici ilegale pot cauza persoanelor pierderi, suferințe și chiar traume. Dacă vorbim despre un produs sau serviciu, companiile și persoanele juridice pot înregistra pierderi uriașe dacă defăimarea ia amploare sau este practicată de o persoană cu influență în acest mediu.

Pe de altă parte, persoanele fizice pot avea parte de suferințe și traume psihologice, nereușind să depășească singure efectele defăimării. De-a lungul timpului, din cauza cyber-bullying-ului s-au înregistrat chiar și decese prin sinucidere; efectul cel mai grav al unei astfel de acțiuni.

În cazul în care ești, ai fost sau vei fi victima defăimării în mediul online, indicat este să îți recuperezi ceea ce consideri ca ai pierdut prin intermediul acesteia. Indiferent dacă defăimarea a fost realizată asupra unei persoane fizice, iar prejudiciile se situează la nivelul dreptului la demnitate, cu sprijinul unui avocat îți vei putea face dreptate.

Primul pas este solicitarea de stopare a conținutului cu caracter de defăimare, iar, ulterior, acționarea în Instanță. Desigur că în astfel de situații te poți apăra și singur până la momentul în care vei reuși să îți faci dreptate.

Pe lângă consultanța juridică de specialitate de care vei avea parte, un avocat te va consilia pe toate planurile. Raportarea persoanelor pe platformele virtuale este o modalitate prin care poți face cunoscut  faptul că ești agresat în mediul online. Astfel, în funcție de politicile specifice fiecărei rețele, se vor lua anumite măsuri pentru ca tu să fii în siguranță.

În continuare, există multe alte aspecte despre care vei afla atunci când vei discuta cu un profesionist. Alege să nu fii una dintre victimele defăimării în mediul virtual și oprește persoanele care practică astfel de acțiuni în a afecta și viața altora.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.