Ce este geriatria?

Nevoile speciale ale persoanelor vâstnice fac obiectul studiului unei subspecialități ale medicinii denumita și geriatrice. Această ramură s-a dezvoltat datorită identificării nevoilor aparte pe care persoanele de vârsta a 3-a le manifestă.

Fiecare stadiu și etapă a vieții are un anumit segment al medicinei generală căreia se adresează. Așa cum pentru copii ne vom îndrepta către pediatrie, pentru cei ajunși la vârsta bătrâneții ne vom adresa geriatriei.

Îngrijirea persoanelor vâstnice

Corpul uman este un sistem extrem de complex. Trecerea timpului nu ocolește niciun organism viu, indiferent de natura acestuia. Astfel, o dată cu atingerea vârstei de 65 de ani, oamenii sunt îndrumați spre vizite frecvente la medicii specialiști în geriatrie.

Indiferent dacă persoana în etate se confruntă cu afecțiuni, s-a confruntat în trecut sau dacă nu sunt înregistrate semnalmente, vizitele periodice în cabinetele de geriatrice sunt absolut necesare. Medicina, în general, nu se raportează doar la a trata, ci și la prevenție și recomandări.

O dată ajunsă într-un astfel de cabinet, persoana vâstnică va primi sprijinul și suportul necesar pentru a-și îmbunătăți condiția și starea de sănătate. Vârsta înaintată aduce cu sine o serie de modificări ale organismului, dar și predispoziții crescute la anumite boli.

În urma anamnezei se pot identifica exact aspectele la care vâstnicul trebuie să acorde o mai mare atenție, se poate oferi un tratament de specialitate și sfaturi pentru un stil de viață sănătos. Geriatria este, în fapt, specialitatea care ține sub control și sub observație starea de sănătate a vârstnicilor.

Vârsta a 3-a poate însemna o viață activă și un grad ridicat de autonomie. Îngrijirea persoanelor vârstnice înseamnă o varietate de lucruri ce conduc spre menținerea independenței: tratament adecvat, recomandări privind activitatea zilnică, alimentație.

Geriatria: o bătrânețe activă

Deși cele două cuvinte par un paradox, în realitate „bătrânețea” nu înseamnă automat și pierderea autonomiei. Cu cât îi oferim organismului ceea ce are nevoie, nici mai mult și nici mai puțin, cu atât acestea va răspunde pentru o perioadă mai lungă.

Depistarea din timp a problemelor de sănătate, spre exemplu, este una dintre modalitățile prin care ne putem asigura o bătrânețe activă și independentă. Controalele periodice la medicul specialist în geriatrie sunt primul pas pentru a ține sub control sănătatea organismului.

Tratamentele, chiar și cu suplimente alimentare, administrate în funcție de recomandările persoanelor care nu dispun de o pregătire în domeniu pot face, în unele cazuri, mai mult rău. Fiecare organism este diferit și, deci, are nevoi specifice.

Tratamentul corect care sa te sprijine în demersul tău de a rămâne activ se pune doar în urma unei evaluări de specialitate. Astfel, geriatria contribuie în mod semnificativ la creșeterea perioadei de autonomie a persoanelor vârstnice precum și a calității vieții.

Dacă vorbim despre existența unor boli, vârstnicii trebuie să știe că starea lor de spirit trebuie ținută sub control și ameliorată, în măsura în care este posibil acest lucru. Indiferent dacă afecțiunea se referă la imobilitate, intelec sau instabilitate, geriatria va acționa în cele mai bune moduri pentru a influența pozitiv starea de sănătate pacientului.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.