Pentru cine se organizează festivitatea de deschidere a anului universitar?

Discursuri pompoase, cuvinte alese cu grijă, multe foi scrise și rescrise, costumul cel mai bun din garderobă, parfumul ăla scump, dușat proaspăt, freză așezată fir cu fir, dar pentru cine toate astea?

Am urmărit deschiderea anului universitar de la Universitatea pe care eu am absolvit-o, eveniment pe care am avut ocazia să-l prezint și eu la vremea mea. Acum, pentru că nu sunt direct implicat, am putut observa câteva detalii care mi se par puțin ciudate, poate doar mi se par.

Toate cuvintele sunt adresate către toată lumea de la nivel înalt, mai puțin studenților. Toate discursurile sunt extrem de oficiale, motivante pe alocuri, dar studenților le sunt adresate puține cuvinte. Evenimentul în sine este dedicat bobocilor, sau cel puțin așa ar fi normal, dar nu-și îndeplinește obiectivul dacă toți cei care urcă pe scenă nu reușeșc să-i scoată pe aceștia cu ochii din telefoane.

Studentul înțelege că a ales bine, înțelege că meseria pe care urmează să o practice este importantă, dar trebuie să afle mai multe dintr-o deschidere, să li se spună lucruri pe care trebuie să le știe în acești 4 ani și să fie calmați puțin pentru că toți sunt puțin speriați la început de an. Dacă toată lumea le vorbește în cuvinte pompoase și greu de înțeles pentru niște copii, să nu ne mai speriem că mulți renunță din primele zile.

Și haideți cu întinerirea mediului academic!

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.