Eficienta si functionalitatea panourilor solare

Panourile solare au devenit din ce in ce mai utilizate in productia energiei electrice, pentru a asigura incalzirea apei menajere si pentru preincalzirea agentului termic din calorifere. De asemenea importanta si rolul unui panou solar vizeaza si incalzirea apei dintr-o piscina si garantarea unui climat favorabil pentru interiorul serelor.

Avantajele si dezavantajele pe care le implica utilizarea unui panou solar a devenit un subiect de interes, dar si de disputa. Prin prisma faptului ca balanta tinde sa incline catre beneficiile oferite de valorificarea surselor regenerabile de energie, politicile publice globale incurajeaza populatia sa investeasca in aceste sisteme mai putin conventionale de incalzire si de energie electrica. Avanatajele imediate sunt cu adevarat insemnate, intrucat energia solara este cunoscuta pentru faptul ca este non-poluanta, inepuizabila si cel mai important este ca e si gratuita utilizatorului.

Popularitatea acestui nou concept a crescut semnificativ nu doar in statele occidentale, ci si in Romania. Proprietarii de locuinte manifesta tot mai mult interes fata de avantajele panourilor solare, dar si fata de toate detaliile si aspectele tehnice ce au legatura cu functionalitatea lor. Una din confuziile cu care se confrunta multi dintre cei care doresc sa se orienteze spre panourile solare se refera la diferentele care exista intre panourile solare presurizate si cele nepresurizate.

Panourile solare nepresurizate

Atunci cand ne referim la panouri solare nepresurizate, trebuie mentionat ca acestea sunt alcatuite din suport, tuburi vidate, un rezervor nepresurizat si un vas flotor. Principiul pe baza caruia se realizeaza furnizarea apei calde este caderea gravitationala.

Din punct de vedere al costurilor, acestea sunt mai scazute la pret decat panourile solare presurizate, iar investitia intr-un asemenea sistem de panouri solare termice nepresurizate poate fi amortizata chiar si in aproximativ 2 ani.

Comparativ cu panourile solare presurizate, un panou solar nepresurizat va deveni nefunctional in cazul spargerii unui tub vidat, fie din cauza grindinei, fie din cauza alimentarii incorecte. Lipsa functionalitatii se justifica prin faptul ca intreaga cantitate de apa se va scurge prin tubul spart. Din acest motiv, panourile solare nepresurizate sunt mai putin recomandate in zonele unde exista risc de inghet si astfel ele trebuie golite atunci cand temperatura scade, in asa fel incat sa se evite inghetarea apei in tuburi si implicit spargerea lor.

Panourile solare nepresurizate au capacitatea de a asigura apa calda menajera pe o durata de 6-8 luni pe an.

Panouri solare presurizate

Acestea functioneaza sub presiune la nivelul rezervorului, iar ele pot fi prevazute cu rezervor situat deasupra tuburilor vidate ori cu boiler in locuinta. Prin utilizarea unor tuburi vidate superconductoare cu heat-pipe, un panou solar presurizat este considerat cea mai buna varianta pentru incalzirea apei calde sau incalzirea locuintei de-a lungul anului.

Principiul care guverneaza functionalitatea unui panou solar presurizat este cel al termodinamicii, mai concret, apa calda se va ridica, in timp ce apa rece va cobori. Tuburile vidate au rolul de a incalzi apa menajera din boiler, iar in interiorul lor se gasesc tuburi de condensare ce transfera caldura colectata de la tuburile vidate la boilerul de inalta presiune, fiind evitata astfel circulatia directa a apei prin intermediul tuburilor. Datorita acestui principiu de functionare, este permis ca panoul solar sa functioneze si pe durata iernii si la o presiune de pana la 6 BAR.

Este foarte important sa existe o documentare atenta inainte de luarea unei decizii atat de importante. Cu toate ca investitia intr-un panou solar este una rentabila si acest lucru se dovedeste intr-un timp destul de scurt, este indispensabil ca fiecare aspect sa fie pus la punct inainte de a opta pentru acest sistem.

Precum intocmai si magazinul care asigura achizitia are o anumita importanta, este recomandat sa te orientezi catre Bricolaj Market, magazinul online care vine cu solutii practice pentru toate problemele ce pot surveni in acest domeniu. Reprezentantii magazinului iti vor oferi consultanta gratuita si tot suportul de care ai nevoie cu privire la achizitionarea unui produs din acaesta gama. Fiecare comanda sau cerere din partea clientului este tratata cu profesionalism si seriozitate.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.