Efectul mărului stricat asupra mărului bun

Un măr stricat care stă exact lângă un măr bun îl va strica pe cel din urmă. Și nu e doar cazul merelor, orice fruct putrezit are aceeași influență asupra fructelor bune, chiar și nuca, chiar și oamenii.

Când stai lângă o femeie de moravuri ușoare, oricât de fată cuminte ești, te strici. Când stai cu un prieten care nu are cea mai ortodoxă ocupație, oricât de băiat bun ești, te strici. Precum fructele, puțin câte puțin, iar odată ajuns în locul fructului putezit, nu o să realizezi că te-ai stricat, ci o să-ți găsești argumente în care să crezi și care să te ajute că nu ai greșit cu nimic.

Procesul este unul cu atât mai accelerat cu cât fructul bun este înconjurat de noi fructe deja pătate, sălbatice și neemancipate.

În cazul fructelor, nu este vina mărului bun că a fost așezat lângă mărul stricat. Nu același lucru se poate spune și despre oameni, la noi totul este diferit. Este vina ta că vrei să guști din stricăciunea „fructului” de lângă tine.

Concluzii:

  • Un măr stricat poate fi apreciat doar de alte mere stricate sau de oameni care nu au mai văzut mere. Fructul bun poate primi ce-și dorește din direcții mai calitative.
  • Fructul stricat îl va strica întotdeauna pe cel bun, nu doar pentru că așa e natural, ci pentru ca el să nu fie singurul stricat. E mai ușor așa.
  • Fructele nu-și aleg singurele locul, oamenii da.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.