Despre roata si importanta ei pentru omenire

In anumite perioade, mai grele pentru mine, perioade in care nu gasesc anumite raspunsuri si simt ca nu mai este nimic care sa ma distreze sau sa ma faca sa-mi ies din starea aia urata si neproductiva, ma gandesc la anumite lucruri care au o importanta influenta asupra vietii omului, timp de gandire care putea fi investit in alte chestii mai productive, mai folositoare in perioada respectiva sau imediat urmatoare. Asadar, ultima data cand am cazut intr-un moment de gandire profund a fost zilele trecute, cand prind fata mea a trecut o roaba (am copilarit la tara si am avut „de-a face” cu asa ceva, chiar daca nu am fost cel mai harnic copil) si m-am gandit la modul cum a fost conceputa aceasta… (nici nu stiu cum sa-i spun) inventie.

bildAm ajuns sa analizez fiecare parte a unei roabe, asa am ajuns la roata. Ma gandeam ca exista foarte multe tipuri de roti, cele mai folosite pentru cosurile de cumparaturi sau pentru roabe fiind roti inox, care sunt gandite foarte bine, iar producatorii de astfel de produse au evoluat mecanismul pana la perfectiune. Chiar daca este o nisa la care nu multi se gandesc, o linie de productie de roti bune va face mereu performanta si vor fi la cautare. Daca stam putin sa ne gandim, sunt foarte multe lucruri utile pe care noi le folosim in viata de zi cu zi care functioneaza datorita unei roti. Roata ne face viata mai usoara, dar doar cei care au nevoie zilnica de ea, deci care lucreaza in domenii constructiilor, isi dau seama de acest lucru. Restul, adica noi, nu realizam cam cat de mult face un asemenea produs. Iar asta se intampla si cu multe alte produse cu care suntem foarte familiarizati si nu ne mai dam seama ca acestea sunt foarte importante pentru ca suntem obisnuiti sa luam totul de-a gata. Cine are ochi insa si pentru aceste nise, este foarte bogat si face dintr-un lucru banal – o adevarata arta.

Cu aceasta ocazie mi-am adus aminte si de un celebru joc din copilaria mea. Stiu ca difera fiecare joc de la o zona la alta a tarii, asa ca nu o sa-i spun pe nume ci o sa-l descriu, sa inteleaga toata lumea, din toata zonele tarii, despre ce vorbesc. In zilele in care eram foarte plictisiti de jocurile celebre: fotbalul si ascunselea, alegeam sa ne procuram niste roti, mai exact jantele de la bicicleta, si le impingeam cu un bat. Chiar daca este un joc penibil si banal, noi chiar ne distram practicandu-l. Uneori pierdeam chiar si 3-4 ore alergand dupa aceasta roata. Multi erau mai profesionisti in acest domeniu, stiau sa faca anumite trucuri pe care nu multi le puteau imita.

De la ultima mea experienta, cand am cazut intr-o gandire profunda, am inceput sa pun mai mult accent pe lucrurile aparent mici, dar fara de care viata noastra ar fi mult mai grea. Suntem obisnuiti sa ne folosim de anumite lucruri si ni se par banale, dar nu ne gandim cum ar fi fara ele.

Un comentariu

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.