Despre grupurile de pe FaceBook

brainstormingGrupurile de pe FaceBook sunt foarte mișto dacă știm cum să ne folosim de ele, dacă știm când să le deschidem. Spre exemplu: am spus într-un articol anterior că m-am implicat în organizarea balului bobocilor la liceul meu, organizatorii au nevoie de un loc unde să comunice, să-și publice părerea și să primească sfaturi, completări și păreri, la asta este bun un grup pe FaceBook. La fel de bun este și un grup al clasei, al unei echipe sau a unei comunități.

Au fost foarte multe tentative de grupuri cu idei bune pe FaceBook, mă refer aici strict la blogosferă, dar majoritatea (dacă nu toate) au eșuat. De ce? Au fost adăugați în grupuri tot felul de bloggeri, atât cei flămânzi care nu urmăresc un traffic de calitate, ci pe cel din spam (așa se explică că într-un grup pentru bloggeri de pe FaceBook nu găsești nimic altceva decât link-uri, nu tu păreri, nu tu sfaturi, nu tu comunicare, ci doar link-uri), dar și cei care au idei bune, care încearcă să facă ceva, dar din cauza minorității în care se află, sunt nevoiți să renunțe. Nimeni nu-i ascultă și așa mor foarte multe idei bune.

Am încercat înainte de a avea acest blog să administrez un grup în care bloggeri postau diferite idei de articole (lipsa de idei duce la cele mai multe decese ale blogurilor), diferite întrebări și sfaturi pentru toți bloggeri, dar proiectul a murit la stagiul de idee. Pentru că nu sunt un blogger destul de cunoscut, pentru că nu sunt adult și pentru că nu multă lume a auzit de mine, nu am reușit să mă impun, nu am reușit să-i lămuresc pe toți că acolo nu vrem link-uri. Mă așteptam să se facă spam, dar mă gândeam că o să scap de el ștergând fiecare link și dând block fiecărui autor care făcea asta pe grup. La un moment dat mi-am dat seama că nu mai are rost, dacă continuam să procedez așa, rămâneam doar cu vreo 5 persoane în grup, dintre care doar 3 active.

Încă vreau să realizez acel proiect, dar aștept să mai cresc în blogosferă.
De fapt, m-am gândit să rog un alt blogger să realizeze acest proiect în locul meu: Cabral, te bagi?
Abia am terminat de urmărit discursul său de la Webstock 2013 și am observat că avea poftă de proiecte frumoase, spunea des că vrea să creștem ca comunitate, ne-ar ajuta oare un grup în care să ne dăm sfaturi?

6 Comments

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.