Despre criptomonede

Nu am scris niciodată despre criptomonede pentru că nu am fost atras de această nișă, deși am tot auzit foarte multe povești despre aceastea, atât în mediul online, cât și în offline. Am prieteni care au prins perioada în care criptomonedele erau foarte ieftine și au investit o sumă minoră, ca mai apoi să aibe surpriză să se fi îmbogățit efectiv peste noapte. Specific românilor, m-am gândit de multe ori că era indicat să cumpăr și eu câteva astfel de monede, dar nu am avut încredere și m-am luat după gurile rele care nu dădeau prea multe șanse unei astfel de bănci ale monedelor online. Poveștile au tot apărut, iar cele de succes erau majoritare, cele mai convingătoare fiind cele auzite din partea prietenilor care mi-au arătat fizic că lucrurile s-au materializat, pentru că sunt genul de persoană care vrea să vadă un lucru pentru a fi 100% convins.

Dacă la început auzisem cu toții doar de bitcoin și foarte puțin despre cât de mult poate urcă o astfel de monedă, acum sunt foarte multe astfel de criptomonede și lumea chiar investește în ele. Auzisem la un moment dat, nu-mi amintesc unde-online sau mi-a povestit cineva, povestea unui tip care și-a dat demisia de la locul de muncă și s-a apucat de investit în bitcoin, dar și să mineze. Despre cum a progresat nu am mai auzit nimic, dar ținând cont că s-a apucat de treabă asta când prețul unui bitcoin era undeva până într-o 1.000 de dolari, iar în momentul de față (când scriu acest articol), conform Criptomonitor.ro prețul unei astfel de monede este 8.303, mă gândesc că nu este deloc în pierdere.

Citisem despre minat și nu sună deloc tentant atâta timp cât poți câștiga bani numai din conversie, dacă știi când să cumperi și când să vinzi. Treaba este tentantă atâta timp cât ies bani, deși nu am înțeles prea bine tot procedeul, cine și când cumpără, cum cumperi, când vinzi care este procedura, etc., deși aș fi putut să mă informez despre toate detaliile astea.

Sfatul „experților” din piața de criptomonede (pentru că era culmea să nu fie experți și în așa ceva) este următorul: „Nu vindeţi când piaţa e jos. Atunci e momentul să cumpăraţi” – dar trebuie ascultat în măsura în care voi aveți încredere în această piață. Nu investiți niciodată mai mult decât vă permiteți să pierdeți în cazul în care criptomonedele vor cădea brusc, de asta spun și că povestea descrisă de mine în rândurile de mai sus (cu tipul care a renunțat la job pentru a investi în criptomonede) nu este chiar foarte bună de luat drept exemplu. Investiția în așa ceva ar trebui să fie un hobby, la fel că atunci când joci la lotto, nu ești sigur că o să câștigi ceva, dar speranța este acolo, altfel nu ai mai juca.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.