Concluzie la faza cu Gheboasă – ați îmbătrânit urât!

Chiar dacă ți-ai propus, este imposibil să nu te fi confruntat cu cel mai mare scandal din ultimele zile – Gheaboasă și versurile lui. Știrea a prins mai multă tracțiune decât anunțul premierului Ciolacu despre noile măsuri de distrus mediul antreprenorial din România.

Pe scurt: S-au trezit unii bătrâni să critice activitatea acestui tânăr și să analizeze mot-a-mot versurile unor piese cântate în concerte și festivaluri. Vai de mine ce versuri urâte, vai de mine cum educă el copiii, vai de mine ce generație avem. Da, sunt aceeași bătrâni care au crescut cu BUG Mafia și Paraziții, aceeași care au făcut-o pe Dana Marijuana populară, aceeași care rupeau audiențele la emisiunile cu băiatul ăla de cânta ”M-am căsătorit cu-n bărbat tâmpit” (Fernando de la Caransebeș), aceeași care l-au făcut cunoscut pe Cristi din Banat (”ca o apă cristalină…”).

Da, este urât când mii de copii cântă în cor ”ce țigancă frumoasă, cum dă din găoază”, dar nu la fel de urâte erau și versurile din ”Olimpiada” celor de la BUG Mafia sau din ”Exprimare liberă” a celor de la Paraziții? La acele piese nu aveau acces și cei mici?

Gheboasă va fi ușor-ușor îndepărtat din atenția publicului, iar cariera lui va fi distrusă complet. Ok, ați rezolvat această problemă, ce urmează? Să aruncați cu noroi în toți cei care au o exprimare mai liberă sau versuri obscene? Așa îi protejăm pe cei mici? Așa îi învățăm să facă diferența dintre bine și rău?

Ascultați, de curiozitate, discuțiile dintre cei de 14-15 ani sau chiar mai mici. Întrebați-i ce știu despre sex și ce experiență au avut în acest sens. Comparați-vă vocabularul murdar cu al lor și observați că sunteți cu mult în urmă din punctul ăsta de vedere. De la Gheaboasă au învățat toți?

În loc să vă consumați energia pe modul în care un artist se face cunoscut sau nu, pe versurile din piesele lui și eleganța acestora, purtați discuții cu micuții voștri și încercați să-i faceți să înțeleagă ce este frumos și ce nu. Ascultam și eu BUG Mafia când eram micuț, auzeam toate cuvintele neortodoxe, dar n-aveam curaj să le repet în prezența părinților sau într-un cadru din care se poate ajunge la urechile alor mei. Nu de frică, ci de rușine. Acum parentingul și toate tehnicile astea de educare au scos rușinea din meniul celor mici. Sunt mulți puștani care sar la bătaie pe stradă sau fac ironii asupra tuturor persoanelor din jurul lor, indiferent de vârsta sau statutul acestora.

Dacă mă auzeam ai mei că vorbesc cu ”găoază” sau alți termeni din aceeași categorie stăteam jumătate din vacanța de vară în casă. Și da, asta era o pedeapsă atunci când eram mic.

Unde erați când cei mici au învățat aceste versuri pe din afară? De câte ori ați discutat cu cei mici despre cuvintele obscene și cum trebuie evitate acestea?

Toți acești artiști, influenceri sau oricum îi numiți nu ar mai avea succes dacă nu ar fi ascultați. La fel și știrile fake-news, la fel și titlurile bombastice, la fel și tot ce este urât în online-ul și offline-ul zilelor noastre. Descurajați tot ce-i urât și lipsit de etică prin indiferență. Dacă tot voi contribuiți la reach-ul acestora, indiferent dacă-i criticați sau nu, ei au succes. Nu vă place? Nu ascultați, nu citiți, nu comentați, nimic, doar evitați.

18 Comments

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.