Coffee – învață cum să prepari cafeaua la tine acasă!

Există multe modalități de a prepara o cafea de calitate, în funcție de obiceiurile fiecărei culturi, de aparatul de cafea utilizat și de gusturile personale. Este clar că a avea o mașinărie bună este un prim pas important și putem investi tot bugetul pe care dorim să ni-l permitem, dar nu este singurul lucru de luat în considerare. Iată de ce să ții cont pentru a face o cafea excelentă la tine acasăꓽ

Alegerea unei cafele calitative

Acest lucru ne cere să cunoaștem mai multe concepte cheie. Primul este originea sa: cafeaua este un fruct și pentru cultivarea, prelucrarea și prăjirea sa sunt necesare multe mâini de lucru în așa-numitul lanț al cafelei. Următorul pas este să înveți să faci diferența între cafeaua comercială și cea de specialitate. 

Cafeaua comercială este produsul pe care îl regăsim, de obicei, în supermarketuri. Cea de specialitate este foarte diferită și se numește astfel deoarece de la cultivarea sa și până la prepararea acesteia, s-a dat prioritate în mod special calității. Există diferite soiuri de cafea, dar cele mai consumate la nivel mondial sunt două: arabica și robusta. Cea dintâi conține mai puțină cofeină și oferă o cafea mai fină, cu arome fructate. Cele din gama Robusta au o cantitate mai mare de cofeină, fiind oarecum mai amare, însă sunt percepute ca având o aromă mai intensă. Amestecurile ambelor soiuri pot fi, de asemenea, regăsite.

 • Optarea pentru cafea boabe

Boabele de cafea sunt o materie primă delicată și încep să-și piardă proprietățile cu cât sunt mai prelucrate. De aceea, este convenabil să cumperi boabe de cafea pentru a le măcina acasă, fie cu un aparat automat de cafea, fie cu o râșniță pe care să o cumperi separat.

Cafeaua începe să-și elibereze aromele din momentul în care este măcinată, pierzând astfel aroma. Contactul cu atmosfera, aerul și lumina o vor afecta mai mult. Este păcat să cumperi o cafea bună, iar în câteva zile acel sortiment să-și fi pierdut deja o parte din aromele sale, întrucât măcinarea a avut loc cu mult timp în urmă.

 • Ajustarea gradului de măcinare

Pentru a obține mult mai multă perfecțiune în preparatele pe bază de cafea, este necesar să acorzi atenție gradului de măcinare. În măcinarea boabelor de cafea, ceea ce căutăm este să obținem o cafea aromată și intensă, iar pentru aceste aspecte este nevoie de ajustarea nivelului de măcinare.  

Marii profesioniști îi cunosc importanța și o stăpânesc perfect, deoarece o variație a setării în cafetiere poate schimba drastic calitatea cafelei. Nu trebuie să te complici prea mult acasă, de exemplu, pentru procedurile de filtrare care necesită mai mult de 5 minute, vei avea nevoie de o măcinare grosieră, în timp ce espressoarele sau mașinile de cafea italiene necesită o granulație mai fină. De asemenea, se poate ajusta măcinarea astfel încât să fie pe placul tău.

 • Utilizarea unei ape calitative

Apa este baza oricărei cafele bune, însă pentru a obține un rezultat dorit, este nevoie de o apă fără gust sau miros, de preferat să nu fie folosită cea de la robinet, ci numai apă filtrată.

 • Investirea în espressoare performante

Atunci când ești fan al cafelei, prețurile ridicate ale acestor aparate nu ar trebui să te rețină în a achiziționa modele dotate cu multe funcții. Indiferent dacă alegi un espressor automat, semiautomat sau portabil, alege să investești în calitate, întrucât aceasta este cheia pentru cele mai reușite și aromate cafele.

Sfaturi pentru prepararea cafelei acasă

Deși fiecare metodă de preparare a cafelei are propria tehnică, există o serie de principii pe care le poți aplica pentru a-ți îmbunătăți tehnica:

 • Alege cafea proaspătă, una care are puțin timp de când a fost măcinată. Și acest lucru este foarte important, deoarece prospețimea cafelei garantează păstrarea aromelor. De îndată ce cafeaua este măcinată, toate aceste arome vor fi eliberate.
 • Investește într-o râșniță –  Așa cum am menționat, aromele cafelei încep să se elibereze exponențial de îndată ce măcinăm boabele. De aceea, un pachet de cafea măcinată își pierde proprietățile mai repede. Ideal este să macini boabele exact înainte de prepararea cafelei, iar diferența o vei sesiza!
 • Utilizează un cântar – Toate baristele utilizează cântare pentru precizie și pentru a reproduce rețetele dorite. Un cântar este de mare folos pentru a vedea ce cantitate de apă și cafea să adaugi.  
 • Ține cont de raportul ”magic” – În termeni profesioniști acest concept este raportul, adică proporția de apă și cafea. Unul dintre cele mai utilizate rapoarte este 1:16 (pentru 1 gram de cafea, 16 de apă), dar îl poți ajusta în funcție de metoda de preparare a cafelei sau de preferințele în materie de cafea, de exemplu dacă o preferi mai concentrată sau mai slabă.
 • Evită utilizarea apei prea fierbinți – În toate metodele de filtrare a cafelei se va folosi apă fierbinte, dar să nu fie ajunsă în punctul de fierbere, ci înainte. Dacă nu ai un termometru care să-ți indice temperatura apei, poți lăsa apa să fiarbă, apoi așteaptă ca temperatura să mai scadă, timp de aproximativ 1 minute.  
 • Utilizează metodele de preparare în funcție de aparatul de cafea pe care îl ai – Așa cum am menționat câteva rânduri mai sus, încearcă să perfecționezi metoda de preparare pe care o folosești cel mai des, indiferent dacă deții o presă franceză, un espressor automat, semiautomat sau unul portabil, de ce nu.  
 • Ține cont de ceașca folosită – Vorbim despre cești pentru espresso, ristretto sau cafea simplă, deoarece celelalte băuturi pot fi mai bine adaptate la alte tipuri de recipiente. Culoarea ar trebui să fie neutră, în special albul, deoarece nu va afecta percepția psihologică a gustului.
 • În mod tradițional, porțelanul este folosit pentru ca este un material nobil și rezistent. Sticla permite observarea interiorului, culorile și textura cafelei, uniformitatea și crema sa, dar acest material nu reușește să păstreze mult timp temperatura. Orice model ai alege, asigură-te că ceașca nu este rece înainte de a o umple cu cafea! 

Aparatele de preparat cafeaua sunt întâlnite în majoritatea gospodăriilor, însă pentru a obține o cafea aromată și intensă, este nevoie să ții cont de sfaturile și recomandările citite în acest articol. 

Când spui coffee spui CoffeeGear, motiv pentru care te invitam pe site-ul nostru cu oferte speciale!

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.