Ce trebuie să știi despre veste antiglont?

Le-ai văzut în filmele poliţiste, dar, din păcate, şi în realitate, mai ales în războaie şi în confruntări armate violente. Vorbim despre veste antiglont, un accesoriu obligatoriu pentru toţi cei care fac parte din armată, poliţie sau din cadrul forţelor speciale şi se află într-o situaţie periculoasă în care se vor folosi şi arme de foc. Invenţie de dată recentă, vesta antiglonţ protejează purtătorul de efectele proiectilelor armelor de foc, nu permit glonţului să ajungă să pătrundă în corpul uman.

De la prima vestă antiglonţ, comercializată în SUA, la Chicago, la finalul anilor 1800, până la vestele din prezent s-au făcut progrese uriaşe în privinţa eficienţei şi rezistenţei vestelor antiglonţ. Primele veste antiglonţ erau din mătase, eficienţa era redusă, aşa că, după ce a izbucnit Al Doilea Război Mondial, s-a trecut la veste mult mai rezistente la orice impact cu gloanţele inamicului. Vestele erau realizate din nylon balistic, fiind purtate mai ales de către echipajele avioanelor, erau celebrele jachete flak.

Vesta antiglonţ modernă este fabricată din materiale multiple, sintetice. Greutatea e redusă, zona de acoperire e mai mare ca în trecut. Materiale ceramice sau Kevlar-ul sunt la baza vestelor din prezent, adăugându-se plăcuţe de „lovire” din oţel sau material asemănător, aranjate de regulă în puncte critice de pe suprafaţa corpului.

Din ce e compusă o vestă antiglonţ şi cât de eficientă poate fi?

Contrar miturilor conform cărora vestele antiglonţ te vor proteja de orice fel de gloanţe, indiferent de câte gloanţe se trag asupra ta, vesta antiglonţ te va proteja împotriva unui număr finit de gloanţe sau calibre prestabilite, împotriva unor anumite proiectile. Depinde mult de forma glonţului, de compoziţia glonţului, de energia sa.

Compoziţia unor veste antiglont este simplă. Sunt două părţi principale, transportorul sau transportatorul şi pachetul de protecţie balistică. Învelişul exterior este numit purtător, există mai multe tipuri de purtători în funcţie de utilizarea vestelor, de multe ori purtătorii sunt fabricaţi în aşa fel încât să poată fi purtaţi sub îmbrăcăminte, peste îmbrăcăminte. Transportatorul este special echipat pentru utilizări tactice şi militare. Mai avem dispozitive de închidere reglabile.

Pachetele de protecţie au faţă şi spate, pot feri purtătorul de gloanţe trase asupra sa, de înjunghieri, sunt împinse în veste. Se mai poate adăuga protecţia pentru gât, abdomen inferior sau umeri. Pachetul de protecţie este fabricat adesea din aramidă, aramidele fiind filate într-un fir, fire care sunt iarăşi ţesute într-un strat, sunt mai multe ţesături puse una peste alta. Ideea e simplă: cu cât glonţul va pătrunde mai adânc în vesta, cu atât va fi mai zdrobit şi mai deformat, va încetini mai tare.

Avantajele unor veste antiglont şi factorii ce influenţează performanţele lor

Ce avantaje îţi oferă vestă antiglonţ de calitate? Vestele antiglonţ se folosesc uşor, îţi oferă încrederea că nu vei avea nicio problemă indiferent de pericolele reale pe care le vei înfrunta în misiuni, ştii că îţi va salva viaţa în foarte multe situaţii, costurile medicale sunt reduse considerabil dacă porţi veste antiglonţ de bună calitate.

Care sunt factorii ce pot influenţa performanţa şi siguranţa garantată în cazul vestelor antiglonţ moderne? Umiditatea e cel mai temut inamic al vestelor antiglonţ, fibrele se umezesc rapid, rezistenţa straturilor şi a structurii e din ce în ce mai proastă, glonţul va trece rapid prin ele şi deformările nu vor fi atât de puternice.

Se adaugă loviturile multiple în aceleaşi zone sunt foarte periculoase, pentru că se poate compromite uşor integritatea vestei antiglonţ, dar şi uzura în timp, mai ales dacă lucrăm cu veste soft/under – garanţia la veste este de 2-5 ani, deci o dată pe an cel puţin va trebui să le facem inspecţie foarte atentă. Doar aşa ne vom asigura că ne vor proteja excelent în cele mai complicate situaţii.

Un comentariu

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.