AlexScrie.Ro

Blog: Să folosim sau nu diacriticele?

Sunt membru SEOPEDIA de pe 11 noiembrie. Am citit și am învățat foarte multe lucruri interesante și utile de pe acel forum. Acum am dat peste o întrebare bună, vreau să răspund și eu la ea prin acest articol.

Cu sau fără diacritice?
Eu zic că ar trebui să ne respectăm limba, fără să ne mai gândim că Google nu este chiar fanul diacriticelor. Noi, bloggeri, scriem pentru români și pentru Google. Pentru google, adică pentru trafic.

Limba română conține destul de multe cuvinte care, scrise fără diacritice, pot îmbrăca alt sens. Cititorii sunt foarte comozi, nu își vor bate capul foarte mult să înțeleagă un text, ei vor să primească informația cât mai direct și rapid. Cum folosirea sh-urilor, tz-urilor și alte cocălărisme de pe messenger nu dau bine pe bloguri, ar trebui să folosim diacriticele.

Iar dacă totuși vrei să ai titluri bune pentru Google și crezi că prezența diacriticelor în ele nu dau bine, încearcă să găsești un titlu care să nu le conțină. Astfel împaci și pe Google, dar și pe cititori.

Iar dacă nu vă este comod să tastați cu tastatură setată în limba română, ia și scrie textul fără diacritice și apoi îl convertești cu diacritice.com. Chiar dacă pierzi câteva minute alegând varianta corectă a anumitor cuvinte, o să îi scutești pe cititori să nu citească articolul tău de mai multe ori pentru a-l înțelege.

PS: nu vreau să se înțeleagă greșit, nu dau sfaturi despre blogging, doar mi-am spus părerea despre acest subiect.

Tu scrii cu diacritice sau fără pe blogul tău? Motivează-ți răspunsul.

Hai-sa-vorbim-romaneste

comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Prefer sa scriu cu diacritice. Nu-mi prea pasa ce crede google ci ceea ce inteleg cititorii.
    In legatura cu seopedia, si eu sunt membru de relativ putin timp si am invatat multe lucruri faine de acolo. Recomand;)

  • Scriu cu diacritice inca de cand mi-am deschis blogul. Din cate stiu eu nu ma citeste Google, si nici trafic mult nu prea imi trimite, nu am nici macar cel mai mic motiv in a nu scrie cu diacritice.

  • Candva mai scriam si cu diacritice, insa nu prea ma ajuta cu mare lucru decat din pricina faptului ca era mai usor de citit intr-un fel.

    Sunt si eu membru seopedia de cand s-a dat drumul la invitatii. Intri greu, iesi usor:)).

  • Sunt fan al diacriticelor, ceea ce mă face să le și folosesc. Când scriu, în general, pe calculator, nu mă uit la tastatură. Așadar, m-am învățat să scriu cu diacritice, iar când nu scriu cu ele, mă tot încurc, nu mai nimeresc tastele :)). Deci, cu diacritice!

  • Scriu cu diacritice pe blog încă de la primul articol. Blogul meu fără diacritice ar fi un blog pustiu și urât. Nu pot să nu scriu cu diacritice, pur și simplu mi-au intrat „în sânge” tastele cu literele ă,î etc. Scriu fără să mă uit la tastatură. Scriu așa și în comentarii. Mi se pare că arată mult mai frumos, se înțelege mai bine … și totuși, asta e limba noastră, română, cu diacritice! Nu e fără, deși mulți nici când scriu pe hârtie nu le folosesc. 🙂

  • Am inceput sa scriu fara diacritice insa mai apoi mi-am dat seama ca ar fi mai lejer pentru cititorii mei sa citeasca articolele daca acestea au diacritice. Totusi nu le folosesc in titluri deoarece nu ma ajuta fontul.

arhivă

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.