Asigurarile de raspundere civila, actualitati si repere pentru public (P)

Destinatia sau mai bine spus esenta asigurarilor de raspundere civila este de a acoperi un prejudiciu care a fost produs de asigurat. Poate fi vorba in acest caz de o persoana juridica, una fizica sau de terte persoane. Intra in ecuatie si persoana a treia, si anume tertul pagubit. Caracteristicile asigurarii de raspundere civila sunt cele specifice domeniului de asigurari, respectiv clasei din care acesta face parte.

Pentru a realiza o alegere corecta a asigurarii de raspundere civila e necesar sa ii cunosti, inainte de toate caracteristicile.

  • Obiectivul sau este de a acoperi paguba efectiva pe care un tert pagubit o sufera, fiind o asiguare de indemnizare. Se refera in orice caz strict la a o repara pe aceasta, tertul justificand legal despagubirea pe care o primeste.
  •  Raspunderea asiguratorului pana intr-o suma asigurata este principiul aplicat la incheierea documentului.

Potrivit Monumentum.co.ro, portal de stiri din economie, de actualitate, un jucator important pe piata asigurarilor de raspundere civila astazi este City Insurance, urmat fiind acesta de Euroins si Omniasig.

City Insurance este, se pare, astazi cel mai mare pe segmentul RCA (raspundere civila auto), din piata locala. Se mentine deja de doi ani pe loc fruntas. Cota sa de piata este de 38,4%. Mai multe despre asta poti afla direct de la sursa ta de stiri online – Momentum.

Caracteristici specifice asigurarilor de raspundere civila

Iata care sunt cateva dintre caracteristicile specifice asigurarilor, eliberate si de acest furnizor important la nivel de tara.

Printr-o astfel de asigurare, este realizata conexiunea juridica directa intre tertul indreptatit odata cu primirea compensatiei si asigurator. Deci, in calitate de tert, poti actiona asiguratorul in judecata astfel ca daunele suferite sa iti fie compensate.

Cum functioneaza lucrurile pentru asigurator? Vorbim despre inversul principiului subrogarii. Odata despabugit tertul, asiguratorul cere recuperare la asigurat, mai ales in contextul in care o fapta a acestuia a reprezentat o culpa grava sau alte cauze pe care le prevede legea.

Important de stiut este ca asigurarile de raspundere civila acopera doar acele pagube ce au fost provocate de asigurat, despagubirile revenind unor persoane terte. Si in cazul acesta exista conditii speciale care se aplica, pe baza carora se vor acoperi daunele. Legat de astfel de aspecte legale poti afla mai multe de la asigurator. Trebuie sa tii cont ca atunci cand o conditie din cele impuse nu este indeplinita pentru ca nu reprezinta cumulul elementelor care stau la baza raspunderii civile, deja nu mai pot fi acoperite respectivele pagube prin asigurarea de raspundere civila.

Date exacte insa despre marii jucatori de pe piata, despre cum functioneaza lucrurile vizavi de asigurari poti afla de pe site-ul cu stiri de actualitate mentionat, unde poti citi si alte informatii care sa te tina la curent cu ce se petrece in tara.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.