Alegeri locale 2020 – aspecte pe care trebuie să le urmărim

E amuzant și trist în acealași timp ce se întâmplă în aceste momente pe internet legat de schimbările de la unele primării și județe. S-a votat cu ură pentru că așa a fost gândită această campanie, iar cei care au venit sunt priviți precum niște sfinți veniți printre pământeni să îi binecuvânteze. În realitate, lucrurile stau complet diferit.

Cei care au venit habar nu au să facă administrație publică pentru că nu sunt pregătiți, iar lipsa de pregătire se va resimți din plin în următoarea perioadă când nu se va întâmpla nimic vizibil. În plus, toți acești noi veniți au o mulțime de datorii de plătit, toate acestea fiind plătite… ați ghicit, din banii de la bugetul local.

Mai este un lucru despre care nu vorbește nimeni în afară de Firea, proiectele în derulare care au fost muncite de vechii primari și care vor fi finalizate de cei proaspăt aleși. Asta dacă vor mai fi finalizate. Sunt o mulțime de proiecte începute pentru care este nevoie doar de un primar în primărie, iar ele merg de la sine. De toate acestea se vor bucura actualii, cei care nu știu să facă administrație publică. În localitățile unde lista de astfel de proiecte era lungă primarii abia intrați vor mai câștiga încă un mandat doar pentru că au avut norocul de a intra în funcție după un gospodar.

Politica a rămas la fel și în 2020, chiar dacă ne batem cu pumnul în piept că am evoluat, că vin tinerii și fac, că nu ne mai lăsăm cumpărați. În comune lumea este ușor de prostit și ieftin de cumpărat, nu au prea multe așteptări de la viitor și nici puterea de a-și contura o părere proprie. Încă se mai poartă votul pe o bere și oamenii nu analizează cu atenție omul pe care-l votează.

Să pui în fruntea unei comunități o persoană care nu este în stare să-și managerieze propria gospodărie de câțiva metri pătrați spune multe lucruri despre întreaga comunitate. La fel, oamenii nu înțeleg că niciun primar nu stă cu bugetul local în buzunar și nu ține doar de ei să finalizeze un proiect, nu înțeleg pașii unei finanțări, nu se uită peste background-ul unui candidat.

Voi reveni curând pe tema asta, începe să-mi placă și sunt sigur că mulți dintre cei care au intrat acum în primării vor fi subiectul unor știri de tot râsul. Vor urma condamnări, vor fi multe păreri de rău, vor mai trece ani buni până când vom învăța să votăm și să înțelegem cum funcționează politica. La nivel local nu ne vom reveni niciodată, cu cât satele sunt mai îndepărtate și oamenii mai lipsiți de carte, cei care stau în spatele păpușilor care au ieșit acum în față vor avea de câștigat.

Fără comentarii

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.