Afla care este legatura dintre nivelul energetic in antrenamente si cresterea masei musculare

Nu doar culturistii, ci si persoanele care practica activitatea de body-building sunt interesate de a creste in masa musculara. Pentru acest obiectiv, nu este deloc un secret faptul ca organismul necesita un nivel energetic destul de inalt care sa permita rezistenta in cadrul antrenamentelor intense, dar si sa permita amplificarea eforturilor, fara de care muschii nu pot fi dezvoltati.

Organismul obisnuieste sa isi obtina un nivel necesar de energie pe baza alimentelor bogate in diferite cantitati de proteine, carbohidrati si lipide. Asadar, acest proces se bazeaza pe eliberarea prin reactiii biochimice a cantitatilor de energie masurate in kilocalorii, calculandu-se dupa cantitatea de caldura pe care organismul o elibereaza.

De asemenea, principalele elemente ce alcatuiesc alimentele si au un rol important in cresterea nivelului de energie sunt moleculele de azot, hidrogen, oxigen si carbon, insa generarea energiei este relativ redusa, acestea fiind inmagazinate sub forma de adenozintrifosfati.

Totusi, nivelul de energie depinde foarte mult de tipul de efort depus, astfel:

  • Un efort moderat din punctul de vedere al intensitatii va favoriza obtinerea energiei pe cale aeroba, prin intermediul arderii glicogenului, a glucozei, dar si a acizilor grasi liberi
  • Un efort extrem de intens va favoriza crearea energiei fara ajutorul oxigenului, pe cale anaeroba, implicand sistemul ATP-CP, precum si arderea glucozei si a glicogenului
  • Efortul depus pe o perioada mai indelungata de timp va insemna rezerve insuficiente de energie prin intermediul arderii glucozei sau a glicogenului, astfel incat se va apela la lipidele depozitate.

Cele mai importante surse de energie ce favorizeaza realizarea metabolismului celular sunt:

  • Carbohidrati: o dieta bogata in astfel de substante cu siguranta se va traduce, alaturi de un antrenament intens, prin crestere musculara. Cea mai bogata sursa de carbohidrati este reprezentata in mare de alimentele cu origine vegetala, care sunt transformate in cadrul organismului in glucoza si apoi aceasta este transportata in ficat si in tesuturile musculare.
  • Lipidele: acestea sunt transformate de catre organism in energie in special in cadrul depunerii eforturilor pe o lunga perioada de timp. Totusi, lipidele sau grasimile sunt relativ greu de metabolizat, intrucat necesita intai descompunere pana in stadiul de acizi grasi liberi spre a fi utilizate in constituirea ATP-ului.
  • Proteinele sunt o sursa importanta de generare a energiei in organism, insa necesita sa treaca printr-un proces denumit gluconeogeneza, asta insemnand procedeul de transformare a acestora in glucoza. In acest sens, este important de notat si rolul pe care il cuprind aminoacizii. Aminoacizii reprezinta o serie de substante organice, care influenteaza in urma reactiilor metabolice construirea si degradarea proteinelor. Toate proteinele detin un continut de 20 de aminoacizi, regasiti insa in combinatii diferite.
  • Adenozintrifosfat: sub numele general de ATP, acesta reprezinta sursa de baza in vederea cresterii energiei a contractiilor musculare, fiind o molecula creata special in acest sens.

Asadar, in principal, cresterea musculara se realizeaza prin suplimentarea pe caile cele mai eficiente a nivelurilor de energie din organism. Acesta este motivul major pentru care persoanele care desfasoara activitati de culturism si body-building, insa nu numai, consuma suplimente alimentare. Asemenea produse sunt cunoscute si sub numele de suplimente nutritive, sportive sau dietetice si prezinta un rol deosebit in cresterea musculara. Totusi, pentru a se asigura dezvoltarea muschilor in cele mai eficiente maniere, indicat este sa se apeleze la firme care activeaza in acest domeniu si pun la dispozitie persoanelor interesate doar produse inalt calitative.

Un bun exemplu este magazinul online sci-mx.ro care, pentru cresterea energiei, dar si a masei musculare recomanda produsul X-plode hardcore. Acesta ofera un complex de aminoacizi (precum beta-alanina, L-glutamina si altele) cu rol in a stimula puterea de antrenare, dar si de a creste vigilenta. Pentru mai multe produse similare care sustin scopul principal de crestere a masei musculare, cei interesati pot accesa site-ul mentionat anterior.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.