Serviciile sociale ale unui camin pentru persoane varstnice

Serviciile sociale ale unui camin pentru batrani se adreseaza atat persoanelor care realizeaza sau beneficiaza de venituri proprii, cat si celor care nu. Exista norme legislative clare conform carora statul vine in intampinarea categoriilor de persoane vulnerabile.

In fapt, serviciile sociale se adreseaza persoanelor sau grupurilor ce se afla in dificultate de a duce o viata cel putin decenta. Protejarea categoriilor defavorizate este o obligatie a autoritatilor nationale exercitate prin institutii, organizatii si entitati la nivel local.

Pe langa starea de vulnerabilitate cauzata de varsta si incapacitatile aduse de aceasta, varstnicii se confrunta si cu marginalizare si excludere sau auto-excludere sociala. Din ce in ce mai multi batrani raman singuri, prin decesul partenerilor sau prin schimbarea domiciliului de resedinta al mostenitorilor.

Cine poate beneficia de serviciile unui camin public pentru batrani?

Institutionalizarea unei persoane varstnice se realizeaza in functie de cateva criterii bine stabilite. De asemenea, exista si anumiti factori ce creeaza o anumita prioritate in cadrul caminelor pentru persoane varstnice.

Astfel, beneficiarii serviciilor sociale oferite de un camin pentru persoane varstnice trebuie sa se incadreze, cel putin, intr-o speta din cele ce urmeaza:

  • Nu se poate gospodari singura

Varstnicii a caror autonomie a disparut o data cu trecerea timpului vor avea in permanenta nevoie de ajutor. Atunci cand varsta isi spune cuvantul, starea de sanatate este precara, iar posibilitatea de gospodarire individuala devine imposibila, varstnicul are nevoie de sprijin si supraveghere. Un asistent personal este o alta varianta la care oamenii apeleaza pentru a veni in intampinarea batranilor.

Bineinteles ca acest ajutor ar putea fi acoperit de prezenta unui sustinator legal, in cazul in care acesta exista. In aceasta categorie putem vorbi, in special, de persoanele imobilizate la pat sau cele care nu se pot deplasa singure. Acestea au cea mai mare nevoie de ajutor, iar cu cat ajutorul vine din partea unui personal bine pregatit in acest sens, cu atat varstnicul va avea parte de servicii mai bune.

  • Nu are sustinatori legali

Atunci cand apartinatorii legali ai persoanei varstnice se afla in imposibilitatea de a o sustine, aceasta isi poate gasi locul intr-un camin pentru batrani. Cauzele pentru care sustinatorii legali nu isi pot indeplini obligatiile sunt multiple: nu dispun de venituri, situatie economica precara, din cauza starii lor de sanatate sau a sarcinilor familiale.

  • Nu are locuinta

Persoanele fara adapost primesc sprijin pe tot parcursul vietii. Atat pentru minori, adulti, cat si pentru persoanele varstnice care nu dispun de locuinta sau nu realizeaza venituri sunt sprijiniti prin masuri speciale. In acest sens, exista programe special destinate pentru ca cei aflati in capacitate de munca sa se poata integra pe piata fortei de munca.

Ajunsi la batranete, cu multe dintre functii si capacitati slabite, varstnicii fara o locuinta se pot indrepta catre serviciile sociale ale unui camin. Vor gasi aici mediul de care au nevoie in aceasta etapa a vietii.

  • Ingrijirea medicala

O alta categorie de persoane ce poate beneficia de serviciile sociale ale unui camin pentru persoane varstnice este formata din cei care au nevoie de ingrijire medicala permanenta. Atunci cand aceasta ingrijire nu se poate realiza la domiciliu, pentru siguranta persoanei varstnice, aceasta poate fi institutionalizata.

Exista si alte conditii pe care o persoana varstnica trebuie sa le indeplineasca pentru a fi eligibila. Serviciile sociale ale caminelor pentru batrani se adreseaza persoanelor cu cetatenia romana care au domiciliul sau resedinta in judetul in care este localizat caminul. Este important sa intelegem ca de la aceste criterii nu se exclud, insa, cetatenii romani fara domiciliu. Conform prevederilor legale, pot beneficia de ingrijire si cetatenii altor state, dar si apatrizii.

Caminul pentru batrani – locul unde varstnicii vor avea parte de respect si liniste

Dupa o viata plina de experiente, placute si neplacute, adesea auzim varstnicii ca tot ceea ce isi doresc in aceasta etapa este liniste. Agitatia, stresul si tensiunea prin care au trecut odata cu trecerea timpului se transforma acum in pace sufleteasca si spirituala si in recunostinta.

Un camin pentru persoane varstnice este locul in care cei ajunsi la batranete vor gasi tot ceea ce au nevoie. Regulile de functionare, precum si modul de interactiune cu varstnicii sunt clar stabilite, atat prin lege, cat si prin regulamentul intern.

Fiecare angajat cunoaste drepturile beneficiarilor si are in vedere ca acestea sa fie respectate. Pentru ca varstnicii sa se bucure pe deplin de batranete, trebuie sa se simta utili, apreciati si respectati.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.