Orzul, secretul unui whisky de calitate

Whisky-ul este o băutură puternic alcoolizată şi plină de savoare, care are la bază o materie primă extrem de simplă, dar foarte importantă, respectiv bobul de orz. Deşi astăzi, varietatea de sortimente de whisky are în componenţă şi alte cereale, reţeta iniţială şi cea mai înaltă din punct de vedere calitativ, include prelucrarea orzului.

Culturile de orz

Whisky-ul se obţine din orz, iar etapele prelucrării acestuia sunt elaborate şi extrem de exacte. Marii producători de whisky deţin zone care să le asigure producţiile proprii de orz, deoarece cerealele folosite trebuie să fie bogate în zaharuri, aspect esenţial pentru a obţine o băutură calitativă şi autentică. Orzul ales pentru producerea whisky-ului este malţificat, respectiv înmuiat în apă, astfel încât să se demareze germinarea în vederea creşterii nivelului de zaharuri. Odată stabilit că nivelul zaharurilor este cel scontat, se opreşte germinarea şi se lasă orzul la uscat. Uscarea se face prin diferite metode, un aspect care conferă o tentă specifică anumitor sortimente. Odată uscat, orzul va fi măcinat, proces în urma căruia se aleg crupele care vor fi amestecate cu apă caldă de izvor, asigurându-se astfel fermentarea. După fermentare, amestecului i se adaugă drojdia, proces care va asigura transformarea amidonului în alcool, practic această etapă fiind cea mai importantă în procesul de fabricare al băuturii. De calitatea şi specificul drojdiei alese de către producători, depind gustul şi aromele rezultatului final.

Distilarea orzului fermentat

Ceea ce se obţine în urma procesului de fermentare se numeşte low wine şi  are un procent redus de alcool, însă distilarea care urmează a se produce în două sau chiar trei etape, va contribui la alcoolizarea băuturii obţinute. După prima distilare se obţine o alcoolemie de 20%-22%, urmând ca după a doua distilare să se ajungă la o cotă de 72%-80% procentul de alcool. Prin tehnici elaborate şi moştenite de generaţii, distileriile elimină derivaţii nocivi ai alcolului etilic, păstrând doar partea bună, fără miros şi fără gust în această etapă de producţie.

Butoaiele de stejar

Pentru a realiza sortimentele de whisky existente pe piaţa de specialitate, marile distilerii ale lumii îmbuteliază băutura obţinută imediat în urma dublei sau triplei distilări, în butoaie de stejar aflate la a doua folosire. Lemnul de stejar va acţiona asupra procentului alcoolului din băutură. Păstrarea în butoaie din lemn de stejar se va face pe o perioadă de minimum trei ani, iar rezultatele proceselor  chimice care au loc, vor fi regăsite în tăria, forţa şi aroma whisky-ului obţinut. Pe https://boozetown.ro/collections/whisky ai posibilitatea să descoperi sortimente de whisky de calitate variate, fie lăsate de către producător la gradul de alcoolemie obţinut în timpul maturării în butoaiele de stejar, fie cu o alcoolemie controlată prin adăugarea de apă naturală, în vederea scăderii alcoolemiei. Whisky-ul este băutura care trebuie să se încadreze, din punct de vedere al nivelului de alcool, între procentul minim de 40% şi cel maxim de 80%.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.