Myra, Demre – Locul unde s-a nascut Mos Nicolae

Noi suntem iubitori de orase antice! Acolo unde aflam ca este unul mergem si noi! De cand am descoperit vacantele  cu autorulota suntem din ce in ce mai doritori de astfel de vacante cu iz istoric. In aceasta calatorie cu autorulota, recunosc ca, nu prea am pregatit de acasa obiectivele, o data pentru ca fiind luna decembrie, am fost foarte ocupati la locurile de munca si a fost o lipsa de timp, si in al doilea rand de data aceasta ne am dorit sa facem o calatorie neplanificata in detaliu de acasa, pentru a putea descoperi locuri poate nu atat de populare in randul turistilor, dar de o frumusete rapitoare!

Zis si facut, insa am uitat sa iau in calcul faptul ca atunci cand vrei sa calatoresti mult cu autorulota, si sa vizitezi toot ce se poate, trebuie sa conduci mult, probabil singurul inconventient.

Myra, Demre – Locul unde s-a nascut Mos Nicolae

De obicei in luna Decembrie calatorii mari si mici cauta zapada, cauta Casa lui Mos Craciun din Laponia, insa noi ne-am dorit putina caldura, orase antice, portocale, rodii si o apa care are cea mai frumoasa nuanta turcoaz, pot spune toate acestea intr- un singur cuvant ” Turcia”.

Asa ca am adaptat putin calatoria cu autorulota in Turcia, pentru perioada sarbatorilor iar rotile ei ne-au dus .. la Orasul Antic Myra, din Demre, locul unde Mos Nicolae a devenit episcop, recunoscut fiind pentru faptele sale bune, perceput acum ca si Mos Craciun in anumite culturi.

myra - orasul demre

Se spune ca Nicolae de Mira s-a nascut in Patara, un loc foarte renumit pentru Plaja Patara unde broscutele testoase caretta carreta vin sa-si depuna ouale, iar plaja este una protejata, care face parte din patrimoniul UNESCO. Intr-o calatorie cu autorulota viitoare, vom merge acolo cu siguranta! In Demre exista biserica Sf. Nicolae, unde erau si moastele sfantului, insa ele au fost furate, si in prezent pot fi gasite, vizitate in Bari la biserica San Nicola, din centrul orasului.

La Myra, am ajuns cu 2 zile intarziere pentru ca am schimbat ‘putin’ planul, acesta fiind unul dintre beneficiile calatoritului cu autorulota: faptul ca iti ofera autonomie si depinzi numai de tine si de conditiile meteo, pe care le poti alege…schimband planul !

Myra a fost un oras antic grec din Licia , ulterior ocupat de  romani, de bizantini, iar in final ocupat de otomani, devenit Orasul Demre, dupa cum a fost redenumit in anul 2005.

Am ajuns la Myra undeva in jur de miezul noptii, si un localnic ne-a invitat sa parcam autorulota in curtea lui, care era de fapt o livada de portocali!

Pot spune ca a fost o noapte magica, fiind noaptea de Ajun, iar dimineata zilei de Craciun ne-a prins la ‘firul’ cantecului ‘ Foaie verde Portocala’, anume chiar in livada de portocali la care am visat de multa vreme.

In zorii zilei de Craciun  ne-am bucurat de privelistea pe care ne-o ofereau portocalii cu rodul lor bogat. Crengile pline de portocale incadrau autorulota noastra perfect si calatoria au ridicat-o la categoria:” Vis implinit”.

Peste drum de livada de portocali zaream prin geamul autorulotei, Orasul Antic Myra unde ne-am dorit sa ajungem imediat cum ne-am trezit, insa amabilitatea gazdei si minunatele sucuri proaspete de portocale si rodii impreuna cu cele 16 grade de afara, ne-au cam tinut pe loc….

Cand…in sfârsit am putut sa ne dezlipim de savoarea lor, am luat-o la pas cam 100 de metri pana la Myra.

In fata orașului antic este un mic bazar cu suveniruri, de unde  ne-am facut un cadou de suflet: o narghilea autentica, pentru care am negociat, inca nu stim daca o vom folosi, dar de frumoasa este frumoasa, un șal fara de care clar nu puteam sa plec, si un set fabulos pentru ceai!

Dupa micul popas de la bazar, am platit bilete si am intrat sa vizitam orasul.

Micut dar impunator, cu un teatru roman bine conservat si morminte licene sculptate in stanca, toate incadrate de maslini si portocali pe alocuri.

Privelistea din teatrul roman este fantastica, desi locul este unul micut, peisajul este fabulos.

Lasam marturie cateva fotografii, care sa va bucure privirea.

Ne-am intors la autorulota si bineinteles am mai servit cateva sucuri și ne-am pornit la drum. Drumul  am ales sa- l facem pe faleza, sa vedem marea, sa ne bucuram de ea. Culoarea rocilor este una rosiatica, si impreuna cu turcoazul marii fac ca acest drum sa fie facut negresit pe zi, sa va puteti bucura de peisaj.

De-a lungul drumului gasiti plaje senzationale, unele chiar cu locuri offcamping unde puteti innopta pentru a va bucura de peisaj, sau unde puteti face popas, cum am facut si noi la plaja Seyrek, o plaja ingusta dar pur si simplu minunata. Aveti loc de parcare pentru cateva masini, vis-a-vis este un micut restaurant unde puteti servi din bunatatile culinare ale bucătăriei turcesti.

Plaja, cu pietris de diferite marimi, ne-a permis sa facem cateva fotografii  memorabile, una dintre ele arta cam cat de afectat a fost Iubirea mea de drumul lung si condusul muult peste norma!  Dar a meritat efortul din plin!

poveste turism autorulota

Turcia este foarte ofertanta pentru calatoritul cu autorulota, gasiti atat campinguri cat si foarte, foarte multe locuri offcamping.

Myra, ne-a patruns in suflete si i-am promis ca ne vom intoarce in Iunie, pentru a merge cu barca sa facem baie in apele turcoaz din  Kekova si sa vizitam orasul scufundat!

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.