Cum faci alegerea corectă a centralelor termice?

Centrala electrică este unul din cele mai importante aspecte ale unei locuințe. Avem nevoie zilnic de apă menajeră sau căldură (mai ales că se apropie curând sezonul rece). Însă o centrală care nu e potrivită pentru tine și familia ta poate provoca probleme. Fie are o capacitate prea mică și nu va încălzi prea bine nimic, fie are o capacitate prea mare și duce la costuri în plus.

Înainte de a vedea care este centrala potrivită pentru tine, trebuie să știi ce opțiuni ai.

Tipuri de centrale termice bazate pe tipul de combustibil folosit

  • Centrale pe bază de combustibil solid

Acestea sunt foarte eficiente și, în funcție de model, pot funcționa pe bază de lemn, cărbune, peleți, brichete etc. Pot fi convenționale sau pe gazeificare, folosind gazele arse pentru a produce căldură. Cele convenționale sunt mai puțin costisitoare, dar cele pe gazeificare sunt mai eficiente.

Acest tip de centrală este o alegere bună dacă nu ai acces la sistemul local de distribuție a gazelor. Dacă optezi pentru ea, ține cont de faptul că substanța solidă utilizată (lemn, cărbune) trebuie depozitată undeva.

  • Centrale pe bază de gaz

Acestea sunt cele mai comune tipuri de centrale. Din acest motiv sunt mai multe modele cu mai multe facilități pentru a-ți face viața mai ușoară. Spre exemplu, dacă vrei ca centrala să încălzească și apa menajeră, poți opta pentru o centrală cu boiler încorporat.

Modele foarte cunoscute și eficiente sunt centralele termice pe gaz în condensare. Acestea captează energia vaporilor de apă din centrală care, în mod normal, s-ar pierde. Astfel poate atinge o eficiență de peste 100%, până la 110%.

Pe lângă model, uită-te și la puterea acestora. Locuințele mai mici funcționează corespunzător cu centrale de 20-24 kW. Această putere poate încălzi o suprafață de maxim 180 m2. În schimb, dacă ai o casă de dimensiuni medii sau un apartament mai mare, optează pentru centrale cu putere de 24-35 kW.

  • Centrală electrică

Acestea sunt o alternativă modernă, însă nu destul de eficiente. Pot consuma de 3-4 ori mai multă energie decât o centrală pe bază de gaz. Însă acest tip de centrală este indicat când nu ai acces nici la combustibil solid, nici la sistemul local de distribuție a gazului. Dimensiunile și puterea acesteia e aleasă în funcție de numărul de camere care se dorește a fi încălzit. Are, de asemenea, un randament de până la 99%.

Ce mai trebuie să știi pentru a lua decizia potrivită?

Pe lângă suprafața care trebuie încălzită trebuie luat în calcul și numărul de persoane vor utiliza centrala termică. Acest lucru influențează puterea pe care trebuie să o alegi.

Dacă nu știi de unde să începi cu căutările, cei de la Comparatot.ro îți sar în ajutor! Aceștia îți oferă o varietate de centrale termice pentru ca să o alegi pe cea potrivită. Totodată, tu alegi cum plătești. Poți opta pentru 1, 3, 6, 9 sau 12 tranșe.

Dacă ai nevoie de mai multe sfaturi despre cum alegi centrala potrivită intră pe blogul lor și informează-te!

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.