Construcții de case pasive – iată cum e posibil să aibă un consum de energie sub 15 kWh/m² anual

Ne dorim cu toții case care nu implică costuri foarte mari privind întreținerea. Credeți că este un basm? Nu, astfel de case există deja și se numesc case pasive. Sunt și mulți proprietari de astfel de case în România, care iarna nu duc efectiv grija facturilor.

Pentru constructii case pasive veți colabora mai întâi de toate cu un arhitect specializat și mai apoi cu un constructor care cunoaște foarte bine care sunt principiile de construcție în acest caz.

Consum de energie sub 15 kWh/m² anual – unul din marile avantaje ale caselor pasive

Vă întrebați cum e posibil ca o casă să aibă un consum de energie pentru întreținere atât de mic? Există diferențe notabile între casele pasive și cele clasic construite. Iată despre ce este vorba:

  • Casa pasivă este foarte bine izolată termic. Stratul de material pentru izolare este mai mare, de 30 cm la pereți și de cel puțin 40 cm în cazul acoperișului.
  • Sunt eliminate sau reduse până la minim posibil pierdere de energie spre exterior. Sunt puncte sensibile unde atenția este sporită, pentru a nu exista punți termice. Vorbim despre colțuri și între niveluri, de spațiul din jurul ferestrei, de structura balconului – dacă e cazul.
  • Tâmplăria performantă. În cazul ferestrelor este necesar ca acestea să aibă minim 3 straturi de sticlă și un coeficient de transfer termic mic, sub 0,8 W/m²K pentru sticlă și ramă.
  • Existența unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură. În casele pasive există aer de calitate, flux constant de aer proaspăt. Sistemele de acest tip au de asemenea capacitatea de a filtra aerul de la exterior și totodată de a recupera din căldura aerului viciat. Asta înseamnă încă o dată economie pe care o veți resimți în mod special în perioada de iarnă.

Cine construiește case pasive

Dacă vă stârnește interes acest tip de case descoperiți Litarh. Cu toate recomandările respectate, casa va fi una performantă așa cum este de așteptat. Litarh are echipă bine pregătită și cu experiență în domeniu. Acest constructor are deja un palmares de proiecte de case pasive realizate, atât în țară, cât și în străinătate.

Ce înseamnă să obțineți performanța casei pasive? Adică să aveți cheltuieli mai mici cu până la 75% în privința cheltuielilor de întreținere, față de casele clasic construite. Față de o casă veche diferențele sunt și mai mari, de până la 90%.

Contează și cum, dar și unde anume va fi construită o casă pasivă. Poziția casei așa cum o va alege arhitectul este de asemenea de mare importanță. Trebuie să profite cât mai mult de căldura soarelui. Suprafețe vitrate la sud, ferestre puține la nord, sisteme de umbrire montate, izolare foarte bun, acestea sunt câteva aspecte de respectat. Tot la capitolul așezare, alegerea va ține cont de o poziție favorabilă astfel încât lumina de soare să nu fie umbrită de alte construcții vecine viitoare.

Așadar, casa pasivă poate deveni realitatea celor care înțeleg că dacă investesc într-o astfel de locuință, au nevoie să țină cont de principiile moderne. Nu au nimic de pierdut din asta, confortul lor nu este compromis, ci dimpotrivă, vorbim de beneficii multiple, de costuri mici de întreținere.

Descoperiți Litarh și din pagina oficială.

Contact:

[email protected]

Valea Moldovei, Jud Suceava

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.