Conagro Parts, magazinul online pentru piese de reparatie! Citeste aici despre etriere camioane

Mai este necesar sa subliniez importanta unui sistem de franare la un autovehicul? Cu siguranta nu, dar pana acum nu am avut tangente cu mecanica auto, insa am fost curios sa aflu mai multe despre gigantii strazilor, camioanele. Mi se pare fascinant cum acesti titani sunt pe atat de periculosi de condus, pe atat de usor de controlat cu ajutorul ingineriei.

De fiecare data cand conduc pe langa un camion, raman uimit cum o simpla pedala controleaza sistemul de franare, astfel incat zeci sau chiar sute de tone sa se opreasca de parca nu ar fi nimic. Asa am aflat, de fapt, ca si sistemul acestora de franare cuprinde etrierele. Ce presupun niste etriere camioane? In acest articol, voi vorbi despre ce informatii am aflat, si eu, la randul meu, din pura curiozitate.

Un puzzle mecanic, bine pus la punct: sistemul de franare

Sistemul de franare cuprinde mai multe piese, printre care si etrierul, alaturi de pompa hidraulica, racordurile flexibile si placutele, discurile, lichidul si furtunurile de frana. Etrierul joaca si el un rol esential in tot acest ansamblu, fiind piesa care formeaza forta de franare si controleaza placutele. Atunci cand apesi pe pedala de franare, aceasta va incetini masina prin presiunea pusa auspra discurilor de frana. Asadar, sistemul este similar cu cel al masinilor mici.

Daca esti mecanic sau sofer de camion, probabil te va interesa un magazin online piese camioane de unde sa iti achizitionezi piese, deoarece stim cu totii cat de fargil poate fi un vehicul. Aici, vei gasi piese pentru tot sistemul de franare!

Etrierul, o piesa auto esentiala in orice vehicul

Exista doua tipuri de etriere:

  • Etrierul plutitor, folosit des in masinile de clasa mica
  • Etrierul fix, folosit la masinile de clasa mare

Rolul etrierului este cu atat mai important datorita faptului ca fara acesta, un sistem de franare nu ar functiona, deoarece acesta gazduieste placutele de frana. Sistemul este unul elegant de simplu, fiind fizica pura – creand forta hidraulica, acesta converteste presiunea lichidului de frana intr-o miscare mecanica, care duce la franarea pe care o cunosti si tu.

Asadar, datorita fizicii, este posibil ca orice vehicul sa poata fi oprit cu usurinta, multumita fortei hidraulice. Data viitoare cand conduci, vei stii ce se intampla atunci cand apesi pedala!

Masuri preventive si sfaturi pentru ingrijirea etrierului

Datorita fapului ca placutele de franare nu pot fi reparate, ele se incadreaza la componente consumabile. Adica, de fiecare data cand se uzeaza, trebuie sa le inlocuiesti. Evita sa conduci agresiv si schimba periodic lichidul de frana pentru a putea folosi cat mai eficient un sistem de franare. Desigur, in Romania e usor de zis, greu de facut – este inevitabil sa pui frane bruste din cand in cand datorita gropilor, un alt factor care ar putea duce la uzura etrierului.

Si nu in ultimul rand, nu ignora semnele de alarma – daca pedala de frana e moale, spatiul de franare devine mai mare sau observi orice alta neregula atunci cand franezi, este bine sa consulti un mecanic auto si sa gestionezi problemele din timp.

Pentru a afla mai multe informatii din domeniul vehiculelor cu gabarit mare precum camioanele, cei de la Conagro Parts iti stau la dispozitie cu sfaturi. Comanda acum un etrier nou si pune siguranta pe primul loc!

Date de contact:

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.