Cât de importante sunt știrile de zilele acestea?

Esențiale. Avem nevoie de informație mai mult decât oricând, dar trebuie să avem multă grijă de unde culegem această informație. A circulat în spațiul public un material prezentat de Antena 3 cu bombardamente dintr-un joc video. Materialul a fost comentat îndeaproape de doi jurnaliști care au un ton deloc optimist, exact ce nu avem nevoie să vedem și auzim.

Imaginile din jocul video au fost prezentate pe Antena 3 ca fiind imagini surprinse pe frontul de luptă din Ucraina. Radu Tudor, realizatorul care a prezentat aceste imagini recunoaște greșeala, dar nu-și prezintă scuzele pentru aceasta.

Adevărul este că este o pâine bună de mâncat în aceste zile de către toate publicațiile și televiziunile. Ele funcționează doar dacă au cititori sau telespectatori, iar titlurile bombastice și imaginile care induc teamă sunt cel mai accesate. Tot acel trafic este apoi convertit în bani, prin diferite mijloace. În spatele acestui sistem nu-și mai găsesc locul rațiunea, responsabilitatea sau onestitatea. Se vrea trafic și atât, nu informare corectă, nu alte bla-bla-uri care sună frumos și corect.

Cum sortăm publicațiile pe care să le citim?

Este de la sine înțeles faptul că o publicație care și-a obișnuit publicul cu titluri clickbait și informație de proastă calitate va continua în aceeași manieră. Este mult mai interesant un titlu precum ”Decizie importantă în țara noastră. Cetățenii vor să plece din România!” decât ”Românii își doresc ca fiecare companie rusească să părăsească țara”. Primul titlu va fi mult mai accesat de pe rețelele de socializare decât al doilea. Deși în titlu trebuie să se ofere informația principală, dacă ziarele ar respecta acest lucru ar avea mai puțini cititori. Iar ele nu-și doresc asta, deși așa ar fi corect.

Discrepanța dintre titlu și conținut este doar un semn care ne arată care publicație este de urmărit și care nu. Pe lângă aceasta, mai avem și imaginile folosite în articole, descrierile scrise de jurnaliști, dar și sursele acestora. Exemplul de la Antena 3. Dacă ei folosesc un material dintr-un joc video pentru a comenta războiul din Ucraina, oare au surse credibile și sunt de urmărit? Evident că nu.

Twitter-ul, unele pagini de Facebook, Digi24, news.ro sunt doar câteva surse de informare pe care le putem folosi. Pe lângă acestea, Arhi scrie zilnic zeci de articole despre situația actuală, cu informații clare, titluri corecte și materiale video culese din surse credibile. Și nu e singurul blog care-și face treaba în această perioadă.

Citiți cu atenție fiecare material, analizați informația din mai multe surse credibile, nu vă aruncați să trageți concluzii doar după titluri.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.