Statiunea Bala reprezinta un important obiectiv turistic din judetul Mehedinti, fiind o statiune balneo-climaterica ce poate fi regasita aproape de micutul oras Baia de Arama. Inca din start, putem spune ca Bala este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Mehedinti, existand o multime de turisti ce vin aici pentru tratarea bolilor, in timp ce altii vin pentru agrement.
Insa, cum s-a intamplat cu marea majoritatea a statiunilor din Romania, autoritatile din Mehedinti au refuzat sa se mai preocupa prea mult si sa continue investitiile la Bala. Din punct de vedere al amplasarii, localitatea Baia se regaseste la 50 de km de Drobeta Turnu Severin, resedinta judetului Mehedinti, fiind situata aproape de Baia de Arama.
Putem spune ca statiunea Bala reprezinta o adevarata comoara pentru cei cu afectiuni, aici putand avea parte de izvoare mezotermale, namol saproeplic si multe altele. Exista turisti care au declarat ca au venit in carje, iar dupa tratamentul aplicat la statiunea balneo-climaterica Bala ar fi plecata chiar pe picioarele sale. In Bala se regasesc importante rezerve de apa minerala sau namol.
Ce afectiuni poti trata la Bala
Unul din medicii din Bala a decarat ca aici pot fi tratate majoritatea afectiunilor reumatismale, vorbind aici de spondiloza cervicala sau dorsala, cat si de poliartroza. Totodata, ar putea fi tratate si afectiunile inflamatorii sau postraumatice, cum ar fi luxatiile, fracturiile sau starile postentorse. De altfel, nici afectiunile neurologice cum ar fi parezele si sechelele de dupa polineuropatii nu sunt neglijate. Nu in ultimul rand, in statiunea Bala te poti trata inclusiv de afectiuni ginecologice.
Tinand cont de faptul ca apa din izvoarele de la Bala este slab mineralizata, aceasta poate sa fie recomandate si pentru curelele de diureza, pentru alte afectiuni renale sau sechele postoperatorii ce tin de caile urinare.
Ca o idee, un sejur de 5 zile la Bala in care sa fie incluse masa, tratamentul, si inlucisv cazarea, ar putea costa 450 de lei.
Comparatia cu Baile Olanesti
Conform studiilor realizate in urma cu mai multi ani, apa de la Bala ar fi una minerala, oligominerala si sulfuroasa, putand a se aseamana cu apa din izvoarele din statiuni mai cunoscute precum Baile Olanesti sau Calimanesti.
Pe langa izvoarele repsective, in zona poate fi identificata si o suprafata oarecum mlastinoasa, de unde se poate procura namolul terapeutic. Vorbim aici de un namol sapropelic. Si despre namolul de la Bala ar fi de spus ceva, mai ales ca acizii humici din acesta fac ca namolul sa fie asemenator intr-o oarecare masura cu cel ce se poate gasi la Techirghiol, fiind un namol superior celui care se regaseste la Sovata, spre exemplu.
Namolul terapeutic se recomanda in special in tratare afectiunilor ce tin de reumatismul degenerativ, cel articular, in starile alergice, afectiunile ginecologice, afectiunile sistemului nervos periferic, si asa mai departe.
Asadar, putem spune despre Bala ca reprezinta un important obiectiv turistic al judetului Mehedinti, obiectiv caruia ar trebui sa i se acorde mai multe atentie, atat de catre autoritati cat si de catre turisti, deoarece, in ultimii ani, statiunea a fost neglijata atat de autoritati, cat si de turisti.