Sablarea, inamicul depunerilor dificile

Cand vine vorba de curatarea depunerilor dificile, cea mai des utilizata metoda a devenit sablarea.

sablare

Ce este sablarea?

Sablarea este un proces mecanic de indepartare a depunerilor de pe diverse suprafete. Poate inlatura depuneri ca rugina si vopseaua, care in mod normal sunt foarte greu de indepartat. Curata cu usurinta suprafete din metal, piatra, sticla sau alte materiale solide.

Operatiunea de sablare se realizeaza in principu inainte de grunduire sau vopsire. Sablarea consta in proiectarea de particule/ granule abrazive pe o suprafata acoperita de depuneri. Proiectarea particulelor este posibila cu ajutorul aerului comprimat (compresor).

Pentru mai multe informatii si pentru a beneficia de servicii complete de sablare este recomandata o firma specializata in domeniu, cum este de exemplu http://www.sablam-tot.ro.

Cel mai des sablarea se realizeaza cu ajutorul nisipului, alicelor metalice sau a altor tipuri de materiale abrazive.

In istorie, primul brevet de inventie al sablarii a fost emis in anul 1870, in Anglia. Brevetul a fost emis pe numele lui Benjamin Cheq Tilghman, originar din Philadelphia, SUA.

Care sunt cele mai frecvent utilizate materiale in procesul de sablare?
1. Nisipul: sablarea cu nisip, sau sablarea abraziva, este folosita in general pentru depunerile foarte greu de indepartat. Materialul abraziv cel mai des folosit este nisipul, datorita pretului scazut si accesibilitatii pe care o are fata de alte materiale.
Aplicatii: in industria auto, industria navala, industria bijuteriilor, sablarea lemnului.

2. Gheata carbonica: curatarea cu gheata carbonica este relativ noua, dar destul de populara si preferata datorita calitatilor acesteia. Gheata carbonica este necoroziva, ecologica, si extrem de delicata cu suprafetele cu care intra in contact.
Aplicatii: in industria alimentara, industria auto, industria farmaceutica, echipamente electrice (gheata carbonica nu conduce electricitatea, este uscata), curatare vopsea, turnatorii, eliminarea mucegaiului.
3. Bicarbonatul de sodiu: granulele de bicarbonat de sodiu au o duritate mica, astfel impactul care se excercita asupra materialelor ,ce urmeaza a fi curatate, este unul mult mai redus. Aceasta metoda de sablare este recomandata in special materialelor si suprafetelor delicate.
De regula acest tip de sablare este preferat in cazul restaurarilor de monumente istorice (biserici, palate, manastiri, statui).

Ce materiale mai pot fi folosite pentru a sabla o suprafata?

Se pot folosi materiale nemetalice:
– zgura de fier, zgura de cupriu, perle ceramice
– nisip de olivine, zirconiu, nisip de granat
Materiale metalice:
– alice din otel
– fonta dura, bronzul

Materiale organice:
– perlele de nylon
– particule abrazive din coaja de nuca de cocos

Apa sub presiune.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.