Nu știu până când, dar deocamdată lucrez doar de acasă, pe cont propriu. Am câteva colaborări interesante în mediul virtual și periodic mai apart clienți pentru scriere de articole. Muncesc și la INFOVaslui.ro pentru că am mare încredere în acest proiect.
Spun că nu știu până când pentru că aștept să fiu chemat de cei de la RAR la cursul de atestare inspector ITP. După ce-mi iau atestatul aș profesa și în domeniul pe care l-am studiat. M-ar ajuta mult nu doar din punct de vedere financiar, ci și social. Am nevoie să stau mai mult printre oameni, să schimb păreri, să mai plec de acasă.
Bun, revenind la munca de acasă, mi se pare că toată lumea vorbește doar de partea frumoasă. Este adevărat, e confortabil să lucrezi acasă, dar nu ai atât de multă libertate cum pare. Sunt mai multe mituri pe care le-am întâlnit și vreau să le abordez în acest articol.
Nu te trezești când vrei
”E mișto să lucrezi de acasă sau să fii freelancer pentru că te trezești când vrei” nu prea funcționează. Dacă vrei să câștigi ceva sau să progresezi nu prea merge cu trezitul oricând. Ziua de multe ori e prea scurtă pentru task-urile pe care trebuie să le îndeplinești, iar nu de puține ori vor apărea și situații neprevăzute.
Dimineața se întâmplă lucrurile importante. Atunci vorbești cu clienții, atunci primești comenzile, atunci vezi primele știri, etc. Vrei să faci freelancing sau să lucrezi de acasă și să și produci ceva? Trebuie să te trezești dimineață.
Îți faci programul singur și nu prea
Ți-l faci singur, dar în funcție de deadline. Nu muncești doar când vrei pentru că ai oameni care așteaptă să le livrezi. E adevărat, poți lucra dimineața, după-amiaza, seara, noaptea, oricând dorești tu, dar este esențial să livrezi în timpul stabilit.
Nu ai mai mult timp liber
Când lucrezi pentru tine, în online, trebuie să-ți cauți mereu de treabă sau să lucrezi în fiecare zi pentru un venit decent. Nu e ca la locul de muncă la care ești plătit chiar dacă joci solitaire. Aici lucrezi pe task-uri, trebuie să livrezi, nu doar să treacă timpul.
Puțini înțeleg că și tu muncești
Cu toate că suntem în 2020, e greu să le explici unor persoane că și munca ta e importantă. În multe situații este mai bine să-ți închiriezi un birou și să pleci efectiv ”la muncă” pentru ca timpul pe care ești dispus să-l investești în online să fie și productiv. Întotdeauna vor apărea task-uri care-ți revin doar pentru că tu ești acasă.
Suntem mult prea învățați ca popor cu munca tradițională, pleci dimineața de acasă, te întorci seara. Dacă lucrezi de acasă înseamnă că nu e la fel de important sau poți să faci și alte chestii care consumă timp, doar ești acasă..
Tendința de a pierde timp
Mereu apar lucruri mai interesante de făcut. Îți vine să deschizi youtube-ul, un ziar online, facebook-ul, etc. Aici pierzi timp. Dacă simți puțină oboseala îți vine să te întinzi în pat, iar tu pierzi din ritm.
Asta e cea mai apăsătoare problemă pentru mine. Îmi doresc să fiu mai productiv, dar totodată nu mă pot obliga să stau în fața laptopului și să scriu. Câteodată îmi pierd complet inspirația și vreau să fac orice altceva. Nu e de joacă cu creativitatea.
Voi ce trucuri folosiți pentru a fi mai productivi?
Nu am trucuri majore. Minim o zi de pauza, pauze dese pe zi in care ma deconectez de la PC, la 22-23 in pat, la somn, notificari pe off.
E bun că reușești să gestionezi astfel totul. Eu parca la notificări simt ca la un drog, trebuie sa vad ce este chiar daca 80% din cazuri nu sunt lucruri importante.
Am lucrat ce acasă pentru locul de muncă, nu aveam probleme decât cu familia fiindcă pentru ea era frustrat sa fiu in incintă și să lipsesc cu desăvârșire. Adică când am ceva de făcut serios mă deconectez de orice și sunt acolo.
Când fac pentru blog și altele la fel, pe care le consider hobby-uri, am obiceiul sa pierd timpul.
Tendința de a pierde timpul acasă o am și eu. Iar când cei din jur văd că fac asta, îmi dau de lucru, că nu e sărbătoare.
Cam ai dreptate în unele chestii, de când cu pandemia, din martie mai exact, am muncit de acasă, bine am schimbat și corporația la care lucram. Totuși, e oarecum greu când lucrezi de acasă, și mai greu când lucrezi ca freelancer. Treaba cu trezitul dimineață, cred că este general valabilă pentru orice persoană care vrea să-și păstreze anumite deadline-uri. Când muncești pentru altul, te duci la muncă, dacă ai de muncă, ok, daca nu, îți permiți să mai pierzi timp. Când lucrezi pentru tine, mai greu cu pierdutul timpului.