Acum, cand Microsoft a anuntat ca sistemul de operare Windows 11 va fi lansat oficial pe 5 octombrie anul acesta, speram ca cerintele superioare ale sistemului pentru a-l rula vor fi definitivate.
Din pacate, se pare ca utilizatorii Windows 11, care nu ruleaza pe cerintele minime cerute, primesc acum un mesaj prin care cer sa dezinstaleze noul sistem de operare si sa revina la utilizarea Windows 10.
Un astfel de mesaj a fost publicat pe Twitter de @BetaWiki si suna asa:
„PC-ul dvs. nu indeplineste cerintele minimale hardware pentru Windows 11. Dispozitivul dvs. nu este eligibil sa se alature programului Windows Insider pe Windows 11.
Va rugam sa instalati Windows 10 pentru a participa la Windows Programul Insider in canalul de previzualizare a lansarii. „
Microsoft va lansa in curand aplicatia gratuita Health Check care va va ajuta sa stabiliti daca computerul sau laptopul dvs. sunt pregatite pentru Windows 11.
Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care folositi un hardware destul de nou, este posibil sa fiti nevoit sa ramaneti la Windows 10 pana cand va trebui sa cumparati un dispozitiv nou.
Cerintele minime de sistem pentru Windows 11 sunt urmatoarele:
- Procesor pe 64 de biti
- 4 GB RAM
- Unitate de 64 GB
- Clock Speed – 1 Ghz
- Disponibilitate UEFI, Secure Boot
- TPM 2.0
- Un afisaj mai mare de 9 inch cu rezolutie HD (1366×768)
- Grafica compatibila DirectX 12 / WDDM 2.x
- Conexiune la internet pentru Windows 11 Home
Nu se mentioneaza faptul ca se poate face boot fortat din versiunea beta, dar este probabil ca nu veti mai primi actualizari ale sistemului de operare daca alegeti sa ignorati cererea de retrogradare.
Programul Insider a fost folosit ca o solutie alternativa pentru utilizatorii cu hardware mai vechi sau neeligibil pentru a obtine acces la Windows 11, deci daca nu se modifica cerintele minime de sistem, actualizarea „gratuita” la noul sistem de operare va va solicita fie sa va actualizati computerul, fie sa cumparati un nou dispozitiv.
Analiza: Duce Microsoft lucrurile prea departe?
Exista o multime de motive pentru a fi entuziasmati sa treceti la Windows 11, de la integrarea Teams si suportul nativ pentru aplicatiile Android, la o experienta imbunatatita folosind Xbox Game Pass.
Bineinteles, acest lucru va rezolva problemele pentru multi oameni care nu sunt eligibili sa ruleze noul sistem de operare, deci ce castiga Microsoft prin excluderea unui procent atat de mare din baza sa actuala de utilizatori Windows?
Exista cateva presupuneri pe care le putem face, cea mai evidenta fiind ca Microsoft vrea sa motiveze oamenii sa-si actualizeze sistemele si sa se indeparteze de hardware-ul mai vechi.
Ramanerea la inaltimea hardware-ului mai nou are sens in teorie, dar in lumea reala, computerele si dispozitivele laptop sunt o achizitie foarte scumpa si foarte putine familii sau companii isi pot permite sa isi inlocuiasca tehnologia la fiecare 2-3 ani.
Mai exista si argumentul de securitate.
Microsft a facut de fapt o postare oficiala pe blogul Windows Insider, care explica motivele sale pentru a avea cerinte minime de sistem atat de ridicate, afirmand ca „Avem nevoie de o cerinta minima de sistem care sa ne permita sa adaptam software-ul si hardware-ul pentru a tine pasul cu asteptarile şinevoile oamenilor, pentru a oferi cele mai bune experiente, acum si in viitor „.
In aceasta postare, au fost enumerate urmatoarele principii:
Securitate. Windows 11 ridica stacheta pentru securitate prin necesitatea hardware-ului care poate permite protectii precum Windows Hello, criptare dispozitiv, securitate bazata pe virtualizare (VBS), integritate a codului protejat de hipervizor (HVCI) si Secure Boot.
S-a demonstrat ca combinatia acestor caracteristici reduce malware-ul cu 60% pe dispozitivele testate.
Pentru a indeplini principiul, toate procesoarele compatibile cu Windows 11 au un TPM incorporat, accepta boot-ul sigur si accepta capacitatile VBS specifice.
Fiabilitate. Dispozitivele actualizate la Windows 11 vor fi de o fiabilitate acceptabila.
Alegand procesoare care au adoptat noul model Windows Driver si sunt sustinute de partenerii nostri OEM si Silicon, care sunt capabili de o rata de 99,8% fara caderi.
Compatibilitate. Windows 11 este conceput pentru a fi compatibil cu aplicatiile pe care le utilizati.
Are cerinte fundamentale gen CPU clock > 1 GHz, procesoare cu 2 nuclee, memorie de 4 GB si 64 GB de stocare, fiind in conformitate cu cerintele minime de sistem pentru pachetele Office si Microsoft.
Motivele sunt temeinice, dar indiferent de cat de justificata este Microsoft pentru prioritizarea securitatii Windows 11, acest lucru nu va ajuta procentul mare de utilizatori actuali de Windows 10 care nu indeplinesc cerintele hardware pentru a face upgrade-ul.
Ce rost are sa oferiti un produs stralucit daca majoritatea clientilor dvs. actuali nu pot sa-l foloseasca?
Am raportat saptamana trecuta ca aproximativ 50% dintre utilizatorii actuali de Windows 10 sunt dornici sa treaca peste Windows 11, deci ar trebui sa avem o idee mai buna despre cate persoane pot face upgrade pana la sfarsitul anului 2021.