Trebuie specificat de la inceput ca, desi principiul de functionare a ramas acelasi inca din anii ’60, convertizoarele de frecventa au fost supuse multor transformari. Aceste transformari se datoreaza evolutiei elementelor componente semiconductoare, dar mai ales microprocesoarelor.
Ce este un convertizor de frecventa sau invertor? Acesta este un echipament electronic ce are ca rol controlul turatiei si al puterii unui motor de curent alternativ, prin alteratia frecventei curentului si a voltajului acestuia.
Faptul ca acestea au evoluat in timp este datorat de nevoia de control automat cu o precizie si eficienta tot mai precise. Convertizoarele pe care le regasesti astazi in industrie sunt impartite in doua cateogii dupa principiul de functionare:
- Fuctionare la cuplu constant
- Functionare la putere constanta
Fuctionare la cuplu constant
Aceste convertizoare de frecventa asigura toata gama de turatii a motorului aproximativ constanta atat timp, cat tensiunea furnizata de el insusi poate varia, facand posibilitatea raportul tensiune-frecventa sa ramana constant. Motoarele cu ventilatie fortata (ventilatie auxiliara) asigura o functionare indelungata a motorului electric la cuplu nominal la turatii mici.
Functionare la putere constanta
Atunci cand motoarele sunt intretinute la tensiunea nominala, cresterea turatiei motorului este posibila peste tensiunea nominala deoarece creste frecventa peste cea a retelei. De aceea, prin cresterea frecventei la iesirea din convertizoc peste cea nominala, cuplul disponibil scade invers proportional cu cresterea vitezei.
Motorul nu va functiona la cuplu constant, ci la putere contanta atunci cand actionarea prin convertizorul de frecventa este peste turatia nominala. Acest lucru se va face doar intr-o gama limitata ce depinde scris de caracteristica cuplului si de limitele mecanice ale motorului.
Aceste convertizatoare de frecventa sau invertere au beneficii? Bineinteles ca da. Acestea sunt numeroase iar cele mai vizibile sunt:
- Reducerea consumului si a costurilor aferente energiei
- Au un control mai sigur ce sporeste automat productivitatea
- Extind durata de exploatare a echipamentelor
- Reduc nevoia de service
- Scad curentul de pornire protejand astfel instalatia electrica
- Pot fi folosite atat la motoare mici cat si la motoare mari
- Nu supra-incarca si nu supra-incalzesc motoarele electrice
- Sunt cel mai eficient mijloc de control al turatiilor si al puterii
Particularitatile motoarelor actionate prin inverter
Pe Bmes.ro, puteti alege din gama larga de motoare electrice cu bobinaj potrivit pentru aplicatiile cu inverter. Daca unele nu au inclusi standardul termistori PTC in bobinaj se pot adauga, la cerere, la sediul Bmes. Atunci cand este vorba de aplicatii cu cuplu constant la turatii reduse, este necesar ca motoarele electrice sa fie echipate cu ventilarii fortate sau auxiliare trifazate. Acestia au in stocul din cadrul magazinului ventilatii fortate, iar in unele cazuri pot produce chiar si ventilatii auxiliare cu ajutorul personalului calificat si al echipamentelor de ultima generatie din dotare.
Montarea unui rulment special izolat electric pe partea opusa tractiunii indicat in cazul in care puterile sunt peste 90kW este posibila, de asemenea, tot la sediul fizic Bmes.
In cazul motoarelor mari, este posibila montarea unor senzori de temperatura PT100 in bobinaj si in lagarele rulmentilor cu scopul de a monitroriza temperaturile in timpul functionarii.
Pentru o alegere corecta, dispuneti de un surplus de informatii daca accesati magazinul online unde puteti regasiti si datele de contact ale specialistilor.