Eficiența panourilor fotovoltaice este un parametru ce nu definește doar calitatea, ci va face diferența între panouri fotovoltaice premium sau cele aflate la un nivel mediu, reprezentând cantitatea de energie care poate fi produsă.
Numărul de panouri fotovoltaice de care vei avea nevoie
Un prim pas necesar pe care trebuie să îl faci este să calculezi câte panouri fotovoltaice ai nevoie. Majoritatea oamenilor determină greșit numărul necesar de panouri, doearece se iau după suprafața casei, nu după necesarul de energie consumat zilnic.
Calculezi cam câtă energie electrică consumi în decurs de o luna, o împărți la 30 și vei află media consumului. Un panou fotovoltaic clasic va avea o putere de 250W.
După ce ai determinat de câte panouri fotovoltaice vei avea nevoie și cât de mari trebuie să fie, va trebui să decizi ce fel de panou să alegi. Printre cele mai cunoscute se numără monocristalinele și policristalinele.
Tipuri de panouri fotovoltaice
Panourile monocristaline au o nuanță de negru închis și un grad ridicat de eficiență. Acestea vor produce cea mai mare cantitate de energie electrică. În schimb, panourile policristaline au o nuanță de albastru închis, fiind mai puțin rezistente la temperaturi ridicate. Gradul de eficiență este mai scăzut decât al celor monocristaline.
Dacă te gândești să mergi pe varianta prețului cel mai mic, vei economisi cu siguranță bani la achiziție, doar că vei cumpără ceva de o calitate scăzută.
Cele două componente principale ale unui sistem fotovoltaic sunt panourile solare și invertorul. Sunt extrem de importante, iar fără ele, totul ar fi în zadar. Nivelul calității lor va avea un impact semnificativ asupra longevității și performanței sistemului ales.
Fiecare marcă de panouri va avea o tehnologie, eficiență, durabilitate și garanție specifică. Încearcă să ți cont de toți factorii înainte de a lua decizia finală.
Alte aspecte foarte importante în procesul de alegere
Un astfel de sistem este alcătuit de regulă din mai multe componente, nu doar din invertor și panouri solare. Toate împreună formează BOS, adică Balance of System, ce va include: rafturile, cablurile, conectorii, panourile electrice și așa mai departe. Sistemele ieftine conduc către un risc crescut de defecțiuni, precum și către performanțe reduse, ce nu te vor ajută să economisești.
Înainte de a cumpără sistemul, poți afla dacă cumva compania a făcut rabat de calitate din privința reducerii costurilor pentru BOS. Poți solicita o listă de elemente și să faci propriile verificări. Trebuie să te asiguri că ai produse de calitate dacă îți dorești să economisești cu ajutorul performanței panourilor fotovoltaice. Dacă există una sau mai multe piese reduse, să îți pui niște semne de întrebare.
Un alt motiv ce se ascunde în spatele prețurilor mici este calitatea slabă a instalării. Unele companii vor angaja electricieni fără experiență, nefiind nevoiți să îi plătească la fel de mult ca și pe cei profesioniști. Touși, o manoperă slabă poate pune în pericol întreg sistemul și inhibă performanța sa.
Garanția va acoperi orice defecțiune a sistemului. Este obligatoriu să o primești. Datorită Ordinului 1287/2018, cerințele tehnice ale panourilor prevăd o garanție de minim 10 ani pentru modul și o durată de 25 de ani, unde eficiența lor va fi de peste 90%, iar în următorii ani de peste 80%.