Se apropie perioada fie ca-urilor. Dacă aveți mesajele din anii trecuți, o să primiți aceleași mesaje, e alegerea voastră dacă apreciați sau nu. E frumos gestul pentru că îți imaginezi că cineva s-a gândit la tine personal. În realitate, acel cineva a trimis mesajul la toată lista.
Cei care sunt obișnuiți să primească doar mesaje importante vor fi continuu în alertă în această perioadă. Nu știu cum, dar eu primesc notificare pe telefon doar la mail-uri importante sau mesaje. Nu-mi țipă telefonul la orice like. În anii trecuți primeam fie ca-uri pe mail, pe LinkedIn, pe messenger, nu scăpam nemiruit pe niciun canal. Presimt că o să se întâmple la fel și anul ăsta.
Să nu înțelegeți greșit, apreciez urările și mesajele specifice acestor sărbători, dar cele devenite clișeu, copiate fugitiv de pe Google, din primul site afișat ca rezultat la ”urări Craciun”, sunt de complezență. Am trimis și eu și cunosc eliberarea de după întreg procesul.
Cum procedez eu: celor apropiați, cu care mă văd zilnic sau foarte des, le urez chestii când ne vedem. Celor cu care am o legătură, dar cu care nu vorbesc atât de des, le scriu. Nu copiez mesajele de undeva, le scriu personal, adaptate pentru fiecare în parte. Cunoștințelor le scriu un mesaj general, dar tot original, în care-mi transmit gândurile bune. Cel puțin asta o să fac în acest an. Despre anii din urmă, de foarte puține ori am scris astfel de mesaje, așteptam doar să treacă.
Pe LinkedIn sincer nu am primit urări de tipul. Și chiar au fost răzlețe chiar.
Eu apreciez intenția de fiecare dată, mi se pare că normele aste de politețe nu fac altceva decât să ne distanțeze. Adică eram mult mai latini cu 10 ani în urmă.