Alegerea între un tip de energie solară sau altul – obținut printr-o instalație termică solară sau fotovoltaică – va varia în funcție de ceea ce vrem pentru casa noastră. Dacă intenția noastră este de a reduce consumul de energie prin rețeaua electrică și a economisi pe factura de energie electrică, atunci tipul de instalație solară care vă interesează este cea fotovoltaică. Acum, dacă ceea ce doriți este să creați un sistem de încălzire a apei în casă, folosind energia solară, atunci aveți nevoie de panouri solare termice. Acesta din urmă va necesita și montarea unui boiler.
De câte panouri solare am nevoie?
Numărul de panouri solare depinde de cantitatea de energie consumată lunar. Adună consumul tuturor consumatorilor (pe fiecare aparat vei vedea eticheta pe care se menționează numărul de kw/ oră, de exemplu, la un aspirator ce are un consum de 1300 kw, într-o oră va consuma 1,3). Este necesar să știi câți kw consumi lunar, iar panourile fotovoltaice trebuie să furnieze energia necesară pentru alimentarea componentelor electrice ale casei, evitându-se cât mai mult posibil utilizarea rețelei electrice generale.
Cum aleg panourile fotovoltaice?
În ceea ce privește panourile solare termice, vei avea nevoie de un necesar care să acopere cererea de consum, iar în general, te poți orienta astfel încât să te bazezi pe 1 mp de panou solar/persoană. Referitor la dimensiunea boilerului, de obicei, consumatorii, în vederea alegerii boilerului, calculează astfelꓽ 50 l de acumulare a apei în boiler/fiecare mp de panou solar. Pentru un exemplu concret, dacă în locuință sunt între 2 și 4 persoane, este nevoie de 2 panouri solare și un boiler de 200 l. La 5 sau 6 indivizi, va fi nevoie de montarea a 3 panouri solare și un boiler de 300 l.
Este eficientă din punct de vedere al costurilor instalarea panourilor solare?
Răspunsul este da, deși, în unele cazuri, va trebui realizat un studiu de fezabilitate al proiectului, ca și în cazul instalațiilor fotovoltaice solare, unde energia consumată de fiecare casă și cantitatea de panouri solare necesare sunt evaluate, precum și spațiul disponibil pentru a efectua instalarea-. Cu toate acestea, în cazul în care condițiile permit o instalație fotovoltaică solară, aceasta este întotdeauna rentabilă. Din momentul în care randamentul investiției, care variază în funcție de consumul lunar al fiecărei persoane, este amortizat, cheltuiala de producție va deveni 0. Economiile la factura de energie electrică vor fi, cel puțin în primii 25 ani, de aproximativ 20-30 %.