Nu mai e un secret pentru nimeni că radiațiile ultraviolete sunt extrem de nocive pentru piele pe tot parcursul anului, nu doar vara. Pe principiul „Paza bună trece primejdia rea”, e bine să aveți în garderobă măcar o bluză UV, indiferent de anotimp.
Probabil aveți impresia că primăvara, toamna și, mai ales iarna, soarele nu vă afectează în nici un fel. Aproape toată suprafața corpului este acoperită și, în plus, cum vi se poate arde pielea dacă afară e frig?
Simplu!
Nu căldura provoacă boli de piele, ci radiațiile UV provenite de la soare. Sunt două lucruri total diferite!
Așa că bluza UV devine indispensabilă dacă:
- Ești un împătimit al sporturilor acvatice
- Ai în agendă o escaladă pe munte sau câteva zile pe pârtie
- Ai pielea foarte sensibilă
- Ai copii mici, a căror piele este afectată mult mai repede
Nu pierde din vedere că, la altitudini mari și pe suprafața apei, efectul nociv al razelor UV se intensifică. Oricât de ciudat ți s-ar părea să porți o bluză UV pe sub costumul de neopren sau cel de ski, este alegerea cea mai bună pentru ca pielea ta să nu aibă de suferit mai târziu.
Având în vedere că pe piață se găsesc multiple modele, iar tu nu ești un specialist în bluze UV, întrebarea este:
Ce trebuie să știi ca să alegi o bluză UV de calitate?
INDICELE UPF (UPF RATING)
Indicele UPF (Ultraviolet Protection Factor) determină câte radiații trec prin materialul bluzei. Mai exact, măsoară gradul de protecție împotriva razelor UV. Este omologul SPF-ului (Solar Protection Factor) de pe cremele cu protecție solară.
La fel ca în cazul cremelor, cu cât indicele UPF este mai mare, cu atât procentul razelor UV care intră în contact cu pielea ta este mai mic.
Ca să ai o imagine de ansamblu:
- Procentul radiațiilor UV care trec printr-o bluză cu indicele UPF 15 este mai mare de 60%.
- Procentul radiațiilor UV care trec printr-o bluză cu indicele UPF 50+ este mai mic de 2%.
Atenție! Oricât de ridicat este indicele UPF al unei bluze UV, capacitatea de protecție a acesteia variază în funcție de mai mulți factori.
Spre exemplu:
- Bluza UV în contact cu apa
În contact cu apa, capacitatea de protecție a unei bluze UV scade cu până la 30%. Fenomenul variază în funcție de materialul din care este făcută și de cantitatea de umiditate pe care acesta o absoarbe. De preferat este să alegi o bluză UV făcută dintr-un material care se usucă foarte rapid.
- Bluza UV cu o mărime mai mică
Același lucru se întâmplă și dacă materialul este întins. Așa că, dacă vreți să vă luați o bluză UV cu o mărime mai mică doar pentru că vi se pare cool, s-ar putea să aveți parte de o protecție anti-UV cu până la 40% mai scăzută.
CE CULOARE TREBUIE SĂ AIBĂ BLUZA UV?
Probabil ați auzit că există o conexiune între culoarea materialului și razele solare. O concepție larg răspândită este aceea conform căreia cu cât o bluză este mai închisă la culoare, cu atât absorbția razelor UV este mai mare.
Ei bine, culorile închise absorb lumina, nu și radiațiile ultraviolete. Absorbția luminii nu este același lucru cu filtrarea razelor UV. Plus că, în procesul de protecție, radiațiile ultraviolete trebuie reflectate, nu absorbite.
Așa că, în loc să vă impuneți restricții la anumite culori, mai bine sunteți atenți la materialul din care este făcută bluza. Nailonul și poliesterul reflectă cel mai bine razele UV, așa că este indicat să căutați produse care au în compoziție un procent ridicat de astfel de materiale.
articol scris de un cititor
nici nu stiam ca exista bluze uv, foarte tare!
Mai scrie si tu ceva pe blogul asta..