Procedura pentru ITP în anul curent este destul de simplă. Nu implică foarte multe acte. Valabilitatea ITP-ului depinde de tipul de mașină pe care-l deții și vechimea sa. ITP este abrevierea de la inspecția tehnică periodică. Mașinile necesită să fie verificate. Acestea trec ITP-ul doar dacă nu sunt într-o stare gravă, care poate să pună viața oamenilor în pericol.
În cazul problemelor minore, care se pot repara cu ușurință, autoturismul va trece ITP-ul, conform legii în vigoare. În cazul în care se depistează anumite probleme, proprietarul este obligat să le rezolve în decursul unei luni de zile, pentru a putea reveni cu actele necesare la ITP.
Care sunt actele necesare pentru inspecția tehnică periodică?
Actele necesare pentru prezentarea conformă la ITP nu sunt foarte multe. Documentele sunt:
- Talonul auto – original/autorizația provizorie de circulație;
- Actul de identitate al șoferului în original;
- Polița RCA;
- Cartea de identitate a autovehiculului, ce va fi semnată de către R.A.R.
Care este prețul unui ITP?
Acum că lista cu actele o cunoaștem, mai trebuie să știm cât costă să realizăm cu succes o Inspecție Tehnică Periodică. Șoferii trebuie să știe că prețul variază în funcție de service-ul auto și de modelul mașinii.
Prețurile pentru autoturismele cu benzină pot ajunge undeva la 130 de RON, iar pentru cele pe diesel, suma poate depăși și 150 de RON. Același preț va fi și pentru microbuze sau autoturismele 4×4.
În cazul în care dorești să realizezi inspecția pentru o motocicletă sau un moped într-o stație ITP, prețul poate varia de la 80 de RON la 100 de RON.
Care este valabilitatea ITP-ului?
La rândul său, ITP-ul are o valabilitatea care variază de la un autoturism la altul, în funcție de vechimea și gabaritul acestuia. Pentru mașinile noi, Inspecția Tehnică Periodică va fi valabilă pe un termen de 3 ani.
Autovehiculele ce depășesc 12 ani, vor avea ITP-ul valabil doar pentru 1 an de zile. Cele cu mai puțin de 8 locuri vor avea valabilitate aproximativ 2 ani de zile.
Diferențele majore sunt la mașinile care sunt destinate transportului de persoane sau mărfuri. Valabilitatea poate varia de la 6 luni până la un an. Motocicletele și mopedele vor avea valabilitate timp de 2 ani.
Ce să verifici înainte de a te prezenta la ITP?
ITP-ul se trece doar în cazul în care problemele de la mașină nu sunt grave și nici nu pun viața nimănui în pericol. Așadar, înainte de a merge la inspecția tehnică periodică, este bine să verifici următoarele acte necesare ITP:
- Discurile/plăcuțele de frână – să nu fie crăpate; să aibă suficient material de fricțiune;
- Direcția;
- Conductele de frână – să nu fie ruginite/deteriorate;
- Anvelopele – să aibă dimensiunile celor speculate în cartea de identitate a mașinii;
- Rugina – să nu existe pe aripi, praguri sau portiere;
- Jantele și pneurile;
- Parbrizul;
- Toate luminile;
- Ștergătoarele;
- Lichidul de spălat geamuri;
- Combustibilul;
- Uleiul de motor;
- Scaunele;
- Centurile de siguranță;
- Claxonul;
- Plăcuțele de înmatriculare;
- Pachetul legislativ obligatoriu complet;
- Semnalele de alarmă din bord.