Când ai deja un proiect de locuinţă în minte şi vrei să te apuci de construit primul pas pe care îl ai de făcut este să obţii o autorizare de construcţie. Vei avea nevoie de autorizaţie de construcţie şi de autorizare a unei construcţii viitoare dacă vei face lucrări de construire, reconstruire, consolidări, modificări, extinderi, schimbări destinaţie, reparaţii capitale, montare de instalaţii aferente.
Şi dacă sunt în discuţie monumente istorice va fi nevoie de autorizare construcţie, dar şi când avem lucrări, amenajări şi construcţii cu caracter provizoriu. Dacă nu se modifică deloc structura de rezistenţă a clădirilor sau aspectul lor arhitectural nu ai nevoie de autorizaţie de construcţie. Indiferent dacă faci reparaţii, înlocuiri de tâmplarii, zugrăveli, vopsitorii, lucrări de reabilitare energetică nu trebuie să obţii autorizaţia de construcţie.
Cum începe procesul de autorizare a unei construcții?
Procesul de autorizare a unei construcţii începe cu depunerea cererii pentru începerea emiterii certificatului de urbanism pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
Se solicită certificatul de urbanism la primărie, se obţine autorizaţia pentru noua casă, noua construcţie în funcţie de unde este amplasat terenul pe care se construieşte. Prezinţi actul de proprietate, planuri cadastrale, cerere tip, chitanţa de taxă plătită, memoriu tehnic şi planuri desenate şi ai certificatul de urbanism. Proiectantul va întocmi de la început toate documentele necesare.
După ce ai depus actele pentru CU realizezi studiul geotehnic pentru amplasamentul terenului. Dacă îl ai se va vedea imediat calitatea şi caracteristicile terenului şi proiectantul va şti dacă se va putea construi casa acolo sau nu, va şti cât va fi de mare sau de adâncă nouă fundaţie.
Următorul pas este proiectarea casei, definirea aspectului sau, compartimentarea şi funcţionalităţile. Arhitectul, inginerii de structură, instalatorii să ofere soluţii. Se întocmesc proiectele de autorizare pentru fiecare specialitate, planşele desenate, documentaţii scrise, se semnează de către proiectanţi conform legii.
Se obţin mai apoi avizele şi acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism. Se solicită pornind de la primărie avize de la Mediu, de la furnizori utilităţi din zonă, electricitate, apă, canalizare, salubritate, gaze.
Unde se depun documentele pentru viitoarea construcție?
Se depune întreg dosarul cu acte la primărie, se solicită şi autorizaţia de construire prin depunerea dosarului cu proiectul de autorizare, avize şi orice alte acte solicitate la început. Ai autorizaţia emisă începi să construieşti, ea respectă proiectul tehnic. În proiectul tehnic se va dezvolta şi documentaţia tehnică, detalii de execuţie, documentaţii scrise şi desenate.
Vor trece 30 de zile calendaristice până la eliberarea avizării de construcţie, dar doar dacă ai depus dosarul complet şi nu apar probleme între timp. Autorizaţiile sunt valabile 12 luni de la emiterea lor, deci te vei apuca imediat de lucrările de construcţie, valabilitatea să va fi extinsă până când durează executarea lucrărilor din autorizaţie. Orice modificări intervin în timpul realizării lucrărilor şi se aduc schimbări în proiect, execuţie vor obliga proprietarul construcţiei să solicite alt aviz, fără emiterea altui certificat de urbanism. Taxele pentru Certificatele de Urbanism, cele mai scumpe acte pentru autorizare, se stabilesc în funcţie de numărul de metri pătraţi ai suprafeţei terenului pe care se construieşte.
Este un proces anevoios şi trebuie să fii foarte atent când îţi completezi dosarul ca să nu ai surprize la final.