Caminele pentru batrani exista din diferite ratiuni. Din cauza bolilor cronice de care varstnicii sufera si care necesita supraveghere specializata permanenta. Daca in sanul familiei nu se pot bucura de aceasta atentie si ingrijire permanenta, atunci mutarea intr-un camin de batrani reprezinta cea mai buna varianta pentru un varstnic ramas singur, care intampina probleme de sanatate.
Exista pentru ca au ramas singuri si isi doresc sa socializeze, isi doresc ca cineva sa aiba grija de ei. Aici au sansa, poate, sa-si gaseasca un suflet cu care sa-si imparta micile bucurii, momentele placute sau triste. Activitatile organizate intr-un astfel de centru pentru seniori sunt gandite astfel incat fiecare beneficiar sa scape de starea de anxietate specifica acestei varste si sa se simta din nou util comunitatii din care face parte.
Caminele de batrani, ideale pentru varstnicii ramasi fara partener
Cele mai multe situatii de anxietate apar in cazul persoanelor varstnice care au ramas singure in urma decesului partenerului de viata. Pentru ca pret de o perioada foarte lunga de timp au impartit fiecare moment alaturi de aceasta persoana, acum singuratatea devine tot mai apasatoare. Familiile care au in ingrijire un astfel de varstnic pot lua in calcul mutarea intr-un camin de batrani. Intr-un astfel de centru sunt organizate activitati zilnice prin care seniorii sa simta ca fac parte dintr-o comunitate si ca sunt utili in acest mediu.
Avand in vedere ca speranta de viata a tot crescut dupa anii 1990, conform Eurostat continua sa creasca. Si, atunci este firesc sa ne intrebam si sa cream modalitati prin care sa avem grija de batranii nostri. Sa ii supraveghem si sa le acordam servicii medicale de specialitate, in special ca inaintarea in varsta vine la pachet cu nenumarate afectiuni.
De cele mai multe ori, decizia de internare a unei persoane varstnice, este foarte grea, dar uneori inevitabila. Pentru ca batranul nu mai poate avea grija singur de el, din punct de vedere al igienei personale, uita sa isi ia medicamentele prescrise la timp. Se inchide in casa, nu mai interactioneaza cu nimeni, nu mai socializeaza. Sansele ca starea de sanatate sa se deterioreze din cauza singuratatii sunt foarte mari.
Internarea intr-un camin poate avea loc cand varstnicul nu poate locui cu rudele apropiate, care acestea din cauza programului incarcat nu il pot vizita sau ajuta. Pot opta pentru un asistent personal care in baza unui certificat de handicap gradul 1 (grav) poate fi incadrat de catre primaria de domiciliu, iar daca nici acest lucru nu este posibil se recurge la solutia internarii.
Inevitabil va aparea sentimentul de vinovatie, insa e bine de luat in calcul efectele asupra tuturor, faptul ca batranii au nevoie de atentie, ingrijire, socializare.
Cum alegem un camin de batrani?
-
- Calitatea serviciilor medicale si de ingrijire. Cum varsta a treia este presarata cu tot soiul de afectiuni cronice grave, batranii au nevoie de ingrijire si supraveghere din partea specialistilor geriatri. Este necesara asigurarea zilnica a igienei corporale in special a celor care sunt dependenti de alta persoana. Importante sunt si serviciile psiho-sociale, stiind ca batranetea intampina si probleme cu depresia in special la inceput, imediat dupa internare.
- Localizarea centrului. Daca este aproape de casa, vizita de catre familie se poate realiza cu usurinta.
- Documentare amanuntita despre centrul respectiv. Cautati pareri de pe site, google, paginile de socializare. Poate chiar gasiti o persoana care a avut experienta cu centrul si cu care puteti discuta.
- Discutii deschise purtate cu reprezentantii centrului.
- Zona de recreere. Spatiile verzi. Este foarte important acest aspect. Cui nu-i place natura? Efectele petrecerii timpului in aer liber este nemaipomenit asupra creierului si psihicului.
- Informati-va despre activitati, despre programul de vizitare, despre toate taxele aferente. Costul lunar variaza in functie de anumite criterii, printre care gradul de dependenta pe care o persoana il are de serviciile medicale sau de alta specialitate.
De ce acte este nevoie la internarea intr-un camin de batrani?
- copia actelor de identitate
- dosarul medical
- adeverinta medic familie
- card de sanatate
- alte documente in functie de cerintele centrului
Este recomandat sa retinem aceste detalii extrem de importante daca trebuie sa luam decizia internarii unui batran al nostru, intr-un camin. Ei au nevoie de servicii de calitate, de ingrijire specializata, de socializare. Depinde de noi sa ii ajutam sa aiba o viata placuta pana in ultimul moment.
La fel de importanta este pregatirea emotionala. Trebuie sa ii explicam motivele pentru care aceasta decizie este cea mai buna pentru el.