Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii care se manifesta prin portiuni de piele inflamata, rosie, reliefata, acoperita de solzi albi sau argintii. Persoana afectata trebuie sa ia in considerare ca aceasta este o boala autoimuna care nu se vindeca niciodata, perioadele in care pielea este afectat sever pot alterna cu perioadele de remisie a acestei boli pe perioade lungi de timp. Exista mai multe forme de psoriazis, iar simptomele pot varia de la o persoana la alta.
Tipuri de psoriazis
Psoriazisul in placi este o forma a acestei afectiuni care poate aparea pe genunchi, coate, zona inferioare a spatelui si scalp. Este insotit de mancarime, placi ingrosate cu aspect uscat sau solzos si dimensiuni de pana la 10 cm. Este cea mai frecventa forma de psoriazis si afecteaza cca 80% dintre persoanele cu aceasta boala autoimuna.
Psoriazisul gutos este cel de-al doilea tip de psoriazis intalnit mai frecvent, afectand cca 8-10% dintre persoanele cu psoriazis. Se manifesta prin pete rosii de mici dimensiuni. Apar pe toate zonele corpului, predominat pe membrele inferioare si superioare, spate, abdomen, chiar pe fata si scalp.
Psoriazisul inversat apare cel mai frecvent in zona cutelor pielii, zona axiala si inghinala sau sub sani la femei. Se manifesta prin pete rosii nedefinite ca forma, care netratate corespunzator se pot agrava. De obicei, persoanele care au aceasta forma de psoriazis, prezinta si alt tip de psoriazis pe alte parti ale corpului.
Psoriazisul pustular este o forma grava a psoriazisului cu dezvoltare foarte rapida. Pielea devine initial eritematoasa si foarte sensibila, bolnavul manifestand simptome ca cefalea, frisoane insotite de febra, greata si anorexie. Zona afectata poate forma in cateva zile sau saptamani pustule cu puroi. In functie de zona afectata, psoriazisul pustular are mai multe forme:
- psoriazis pustular palmoplantar cu localizare la nivelul palmelor sau talpilor, o forma care poate aparea de mai multe ori in decursul unui an.
- psoriazisul pustular inelar, prezinta pustulele au forma unui inel, cotin puroi si sunt iesite in relief. Apar la nivelul bratelor, picioarelor si al toracelui si este o forma usoara a psoriazisului pustular.
- psoriazis pustular von Zumbusch este cea mai grava forma a bolii, cu eruptie brusca si poate afecta portiuni mari de piele. Acest tip de psoriazis necesita interventie medicala urgenta, putand pune chiar si viata in pericol fara un tratament adecvat.
Ce se intampla de fapt?
Indiferent de forma de psoriazis, acesta reprezinta o afectiune a pielii care necesita ingrijire constanta, de lunga durata. In mod normal, celulele pielii se regenereaza in 3-4 saptamani, dar la cei afectati de psoriazis, pielea se regenereaza mult mai repede, intre 3 si 7 zile, rezultatul fiind aparitia acestor pete cu aspect uscat, descuamat. Procesul de regenerare rapida a celulelor pielii este o problema a sistemului imunitar care ataca din greseala celule sanatoase ale pielii la persoanele cu psoriazis.
Psoriazisul afecteaza 3-4% din populatia Romaniei, poate aparea cel mai frecvent intre 20 si 30 de ani si intre 50 si 60 de ani, afectand in egala masura barbati si femei. Severitatea acestei boli depinde de la persoana la persoana, dar impactul asupra calitatii vietii este unul foarte mare. Exista multe feluri de tratament al psoriazisului, dar este foarte important sa discutati cu medicul curant, dermatolog despre alegerea unui tratament medicamentos potrivit. Puteti afla aici mai multe recomandari de ingrijire a pielii si remedii naturale care pot fi benefice in ameliorarea si tratarea psoriazisului.