Câinele este patrupedul cel mai des adoptat ca animal de companie, fiind capabil să ofere multă dragoste, sprijin, buna dispozitie, chef de miscare, integrându-se foarte bine în tiparul unei familii. Câinii sunt aleşi pentru drăgălăşenia şi veselia lor, fiind parteneri de joacă ideali pentru copii. Un câine apără la nevoie şi răspunde cu afecţiune atunci când primeşte dragoste. Însă toate acestea sunt posibile doar atunci când câinele este corect întreţinut, oferindu-i-se toate resursele pentru a se dezvolta normal.
Rolul hranei în îngrijirea unui câine
Hrana pe care o primeşte un câine are rolul de a-l ajuta să crească sănătos, dar şi să îşi păstreze o starea de sănătate buna. O hrană nepotrivită sau deficitară îi vor afecta în timp sistemul digestiv, dentiţia, musculatura şi sistemul osos, îi vor deteriora încheieturile, blana şi îi vor slăbi sistemul imunitar, expunându-l riscului de a contracta virusuri şi bacterii care pot conduce la instalarea unor afecţiuni severe. Câinii de talie mare vor avea nevoie, pe lângă un meniu echilibrat şi corect şi de o serie de suplimente, astfel încât sistemul osos şi musculatura să se păstreze sănătoase. De asemenea, suplimentele alimentare sunt necesare atunci când patrupezii parcurg contexte medicale severe sau manifestă un sistem imunitar deficitar. Un stăpân asumat va acorda o foarte mare importanţă hranei şi suplimentelor alimentare de care are nevoie câinele lui pe parcursul întregii vieţi.
Doneaza pentru caini reprezintă un îndemn care vizează asigurarea unui regim de hrană normal şi acoperirea cheltuielilor legate de tratamentele medicamentoase, pentru câinii mai puţin norocoşi, cei abandonaţi în adăposturi sau care sunt membri ai familiilor fără posibilităţi financiare. Bunătatea şi dărnicia ta vor reprezenta şansa unui câine defavorizat la o hrană de calitate şi la cura de suplimente necesare echilibrării organismului slăbit sau în suferinţă.
Ce şi cât mănâncă un câine?
Până la vârsta de şase săptămâni, un câine poate fi hrănit exclusiv cu lapte de la căţeluşa mamă. Ulterior, puii pot primi hrană destinată lor, medicul veterinar fiind cel care va stabili cantitatea. Produsele destinate câinilor se impart in două tipuri de hrană: uscată şi umedă. Hrana uscată este mai săţioasă, pe când cea umedă oferă o hidratare mai bună. Ambele variante reprezintă formule complete de hrană, benefice atat sistemului digestiv al câinilor, dar şi sănătăţii dentare. Snacks-urile şi biscuiţii fac şi acestea parte din categoria de suplimente de hrană a câinilor. Meniul zilnic al unui câine se stabileşte în funcţie de vârstă, greutate şi rasă.
Pentru hrana câinilor se poate opta şi pentru mâncarea preparată în casă. Printre ingredientele recomandate se pot enumera carnea de vită şi pui, orezul, morcovii. Este interzis ca un câine să consume oase de pui sau porc, produse care conţin cafeină, lactate sau ouă crude. Unui câine adult îi sunt suficiente două mese pe zi, acordând o atenţie specială şi hidratării.