Traim in era tehnologiei, un timp in care aproape toata lumea isi permite un smartphone, indiferent de brand. Aceste gadgeturi fac parte din viata noastra si uneori pare ca nu putem sa ne desprindem de ele.
Bineinteles, in cazul in care detinem un smartphone, avem nevoie si de un incarcator, altfel nu o sa putem sa ne bucuram de telefon mai mult de cateva ore. Cu cat telefoanele au evoluat mai mult, la fel au fost nevoie si incarcatoarele acestora, pe piata gasim in ziua de astazi incarcatoare rapide wireless ce dispun de tehnologia Qi, acestea fiind preferate in detrimentul incarcatoarelor clasice.
De ce opteaza lumea pentru aceste incarcatoare wireless? Raspunsul e simplu. Acestea incarca telefonul fara sa mai fie nevoie de cabluri care se pot deteriora foarte usor, dispun de functia fast charge (incarca telefonul intr-un timp mult mai scurt decat un incarcator standard) si sunt portabile.
Cum sa alegi cel mai bun incarcator rapid wireless pentru iPhone si Samsung (Qi)
Inainte sa enumeram caracteristicile pe care trebuie sa le luati in considerare inainte sa cumparati un astfel de incarcator, e util sa aflam cum functioneaza incarcatoarele wireless.
Procesul de incarcare se realizeaza prin doua bobine, una care se afla in telefon si a doua care se afla in incarcatorul propriu-zis. Prin ele circula curentul electric formand astfel un camp electromagnetic. Asadar, cand apropiem telefonul de incarcator, curentul este transmis in a doua bobina, aflata in interiorul telefonului, facand astfel incarcarea posibila.
Incarcatorul propriu zis e un detaliu foarte important deoarece trebuie sa ne asiguram ca vine la pachet cu statia pe care o sa stea telefonul. Nu vrem sa comandam un astfel de device si sa ne trezim in pachet doar cu statia de incarcare. Deci, cititi bine ce contine pachetul inainte de a-l comanda.
Dupa care, trebuie sa ne hotaram ce standard de incarcare e pe placul nostru. Avem de ales din 3 variante: Qi, PMA si Rezence. Qi e cel mai cautat si mai folosit standard de pe piata. Incarcarea se realizeaza prin procesul de inductie, la o putere de 5W. PMA nu difera foarte mult de Qi, functionand in principiu prin acelasi proces si aceeasi putere, insa nu e chiar cel mai cunoscut tip de standard la noi in tara.
Rezence e un standard ce dispune de o putere tot de 5W, si e poate cea mai performanta tehnologie cand vine vorba de incarcatoare wireless. Acesta e cunoscut pentru faptul ca poate sa incarce mai multe dispozitive in acelasi timp.
Compatibilitatea e un aspect extrem de important, deoarece aceste dispozitive sunt considerate universale, dar nu e mereu cazul. Multe telefoane de pe piata nu sunt compatibile cu un incarcator wireless si nu cred ca isi doreste cineva sa plateasca o suma de bani pentru un incarcator, ca la final sa nu fie compatibil cu telefonul si banii sa fie investiti degeaba. In cazul in care detineti un Iphone sau un Samsung, nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca majoritatea modelelor de la aceste doua branduri uriase sunt compatibile cu un incarcator wireless.
Designul incarcatoarelor wireless
In ceea ce priveste designul, incarcatoarele wireless ne sunt puse la dispozitie intr-o varietate de culori, dimensiuni si forme. Pentru multi oameni conteaza aceste aspect, in special forma, deoarece nu toate formele se potrivesc in majoritatea scenariilor. De exemplu, in cazul in care doriti sa folositi incarcatorul doar in masina, recomandata este o forma dreptunghiulara, in timp ce incarcatoarele folosite acasa sau la birou sunt de obicei rotunde. Culoarea tine doar de preferintele dumneavoastra, iar dimensiunea se recomanda cat mai mica. Spunem ca dimensiunea se recomanda cat mai mica deoarece face incarcatorul mult mai portabil, si poate fi luat cu usurinta oriunde e nevoie de el.
In functie de pretul pe care il platim si de producator, putem sa ne alegem cu un incarcator care sa dispuna de cateva functii extrem de utile. Cateva dintre ele sunt: protectie la supraincalzire, incarcarea prin husa, posibilitatea de a alimenta mai multe deviceuri simultan, leduri de avertizare. Protectia la supraincalzire intervine in momentul in care telefonul a ajuns la procentajul maxim de baterie, si opreste automat incarcarea telefonului.
Incarcatoare telefoane prin husa
Incarcarea prin husa reprezinta un avantaj cand achizitionam un astfel de incarcator, deoarece nu suntem nevoiti sa indepartam husa de fiecare data cand punem telefonul la incarcat, pentru ca procesul se poate realiza si prin aceasta. Posibilitatea de a alimenta mai multe deviceuri simultan e foarte utila in momentul in care ne aflam in situatii delicate. Spre exemplu, in cazul in care avem nevoie de baterie si pe smartphone dar si pe smartwatch, aceasta functie ne va face viata mult mai usoara si o sa ne scuteasca de cateva ore bune de incarcare.
Un led pentru avertizare e o caracteristica destul de interesanta, acesta actioneaza in momentul in care nu ai asezat corespunzator telefonul pe statia de incarcare, trimitand un semnal led pentru a pozitiona corect telefonul.
Cand vine vorba de pret, bineinteles, acesta difera in functie de site-ul de unde il achizitionam, de ce performante ofera, de producator si de functiile de care dispune. Nu sunt niste dispozitive care sa necesite o suma foarte mare pe care trebuie sa o cheltuim, pe site-urile de specialitate gasim oferte incepand si de la suma de 50 de lei si pot sa ajunga in jurul sumei de 700-800 de lei pentru cele mai performante incarcatoare puse la dispozitie de cei mai renumiti producatori.