Schimbarea şi adaptarea la noi condiţii de viaţă reprezintă specificul vremurilor actuale. Cu toţii suntem puşi în faţa unui fenomen pe care nu l-am mai întâlnit, indiferent de generaţia din care facem parte. Mici şi mari, cu toţii suntem martorii unor schimbări majore care impactează viaţa fiecăruia dintre noi. Într-un context destul de delicat, care presupune renunţări, limitări şi măsuri de protecţie suplimentare, viaţa trebuie totuşi să meargă mai departe, astfel că fiecare încearcă să îşi creioneze noi abordări.
Adolescenţa, între teribilism şi asumare
Poate una dintre categoriile cel mai puternic afectate de schimbare este cea a adolescenţilor. Este vârsta care presupune, oricum, un grad ridicat de nonconformism, teribilism şi curaj, de libertate şi curiozitate, astfel că regulile acestei schimbări delicate şi restrictive, vin şi îngreunează şi mai mult capacitatea tinerilor de a-şi găsi repere, mulţumire şi echilibru în cadrul social. Dacă un adolescent era nemulţumit că i se impuneau de către familie ore de venit acasă, conduite de comportament şi vestimentaţie, limitări în frecventarea anumitor spaţii, acum cu atât mai mult este amplificată nemulţumirea şi frustrarea acestora, parcurgând odată cu întreaga lume, o perioadă de restricţii şi limitări masive, care vin şi dublează povara care apasă pe spiritul lor rebel de adolescenţi. Părinţii, bunicii, cadrele didactice, antrenorii sportivi, toţi cei care intră în contact cu tinerele generaţii, au încercat să găsească cele mai bune metode prin care permit adolescenţilor să trăiască liberi, într-un perimetru constrâns totuşi de contextul pandemic, vizându-se astfel echilibrul lor emoţional şi reducerea riscului de a manifesta o serie de tulburări de comportament.
Vestimentaţia adolescentină, un mod de comunicare
Întotdeauna oamenii au comunicat prin vestimentaţie. Ţinuta şi trendul abordate vorbesc despre personalitatea şi specificul unui om, despre tendinţe, preferinţe şi hobby-uri. În cazul adolescenţilor, îmbrăcămintea a reprezentat un mod de transmitere a locului lor în raport cu societatea şi cu rigorile acesteia. Adolescenţa este perioada din viaţa noastră în care ne exprimăm foarte liber prin intermediul hainei şi al comportamentului. Astfel, în ceea ce priveşte modul în care se îmbracă, implicit felul în care vor să trasmită un mesaj societăţii, contextul pandemic nu a influenţat cu nimic, excepţie făcând faptul că oricărei ţinute trebuie să i se adauge un accesoriu medical mai mult sau mai puţin acceptat, respectiv masca de protecţie. Posibil ca rebelii adolescenţi să se fi împrietenit cu greutate cu un astfel de accesoriu, însă gama de masti de protectie negre vine în sprijinul acestora, oferindu-le posibilitatea de a da un plus de originalitate şi mister ţinutelor, prin purtarea unei măşti de culoare închisă. Negrul reprezintă varianta cel mai des adoptată în ţinutele multor adolescenţi, astfel că o mască de protecţie neagră se va încadra foarte bine, atât cu vestimentaţia, cât şi cu spiritul agitat şi nonconformist al tinerelor generaţii. O mască într-un ton deschis, este posibil să îi trimită într-o zonă deloc agreabilă, pe când o mască închisă la culoare le oferă o notă de mister şi originalitate.