Somnul este reprezentat de starea fiziologică fără de care organismul uman nu poate funcţiona. Pe parcursul somnului, toate neuro-toxinele sunt neutralizate, iar întregul organism se reechilibrează din punct de vedere organic. Somnul este caracterizat prin suprimarea temporară a conştienţei, context în care sensibilitatea suportă o uşoară diminuare, iar activitatea organică scade în intensitate, respectiv se reduc ritmul respirator şi cardiac, se relaxează musculatura şi scade temperatura organismului.
Desfăşurarea somnului
Această stare fiziologică atât de importantă pentru buna funcţionare a organismului, somnul, ne plasează pe un teritoriu destul de greu de controlat, în care activitatea noastră cerebrală pare a fi totuşi la un nivel foarte înalt de funcţionare. Somnul este un fenomen complex, pe care îl putem intui dacă luăm în calcul senzaţiile pe care le resimţim şi modul în care ne trezim. Noi ne catalogăm somnul într-un somn bun, în urma căruia ne simţim foarte bine şi plini de energie, sau un somn agitat şi întrerupt, care nu ne este de mare folos, susţinând o stare de slăbiciune şi lipsă de vitalitate.
În principiu, starea noastră şi modul cum ne simţim după somn, sunt influenţate de modul în care se desfăşoară ciclurile de somn. Dinamica instalării şi desfăşurării somnului implică trei stadii distincte, respectiv somnul non-REM, urmate de stadiul REM-rapid eye movement, somnul REM. Stadiul 1 de somn este caracterizat printr-o trecere lină între starea de veghe şi cea de somn, o etapă în care încă reacţionăm la stimulii exteriori. Este stadiul în care ochii se mişcă încet şi resimţim contracţiile musculare, tresăritul în somn. Stadiul 2 înseamnă o relaxare generală şi scăderea ritmului cardiac, iar pe durata stadiului 3 se produce somnul profund, în care lipsesc total mişcarea oculară sau contracţiile musculare. Acesta este somnul profund din care nu ne putem trezi cu uşurinţă. Dacă suntem treziţi în acest stadiu, readaptarea la realitate se va face în câteva minute, senzaţiile de dezorientare şi ameţeală fiind şi acestea prezente.
Somnul REM-reprezintă etapa în care visăm. Este caracterizat printr-o activitate cerebrală intensă, prin mişcarea foarte rapidă a ochilor şi prin creşterea ritmului cardiac şi respiraţii rapide. REM se produce undeva la 70-80 minute de la momentul instalării stadiului 1 de somn. Astfel, de la primul stadiu, până la fianalizarea stadiului REM, se realizează un ciclu de somn. Un ciclu de somn durează în medie 90 de minute, maxim 110 minute. De modul în care se succed ciclurile de somn, depinde starea în care noi ne trezim dimineaţa. În ceea ce priveşte somnul de după-amiază, acesta nu ar trebui să depăşească 60 de minute, tocmai pentru a nu cădea într-un somn foarte profund.
Cum ne influenţăm somnul
Este adevărat că somnul este influenţat de trăirile emoţionale şi de calitatea activităţilor de peste zi, însă calitatea acestuia poate fi mult îmbunătăţită prin adoptarea câtorva măsuri simple. Plimbările în aer liber, sportul, cinele foarte simple, evitarea conflictelor înainte de somn, muzica de relaxare, toate pot contribui la ridicarea calităţii somnului. Însă foarte importante sunt camera şi patul în care dormim, poziţionarea, forma pernelor, calitatea lenjeriilor şi cea a modelelor de huse de pilota. Confortul şi căldura patului şi a accesoriilor acestuia ne vor ajuta să ne detaşăm de problemele de peste zi, inducându-ne o stare de relaxare, propice parcurgerii tuturor stadiilor de somn.