Pe cat de tulburator si apasator este momentul pierderii cuiva apropiat, pe atat este acesta de plin de responsabilitati. Este necesara o educare proprie in sensul concentrarii asupra sarcinilor de indeplinit. Organizarea funerariilor presupune atentia ta sporita pentru ca o serie de decizii vor trebui luate. Mai este vorba si despre costurile pe care le presupune intregul proces funerar, pe care trebuie sa le suporti, dar desigur, vei primi si ajutorul de inmormantare, pentru care trebuie sa depui un dosar.
Cert este ca vorbim de o cheltuiala considerabila, este un eveniment important si nici nu iti permiti sa petreci oricum pe ultimul drum trupul neinsufletit al celui care ti-a fost poate cel mai apropiat. Pentru ca este un eveniment neprevazut, dar totodata trist, primesti o anumita suma reprezentand ajutorul de deces.
Cat mai este acum ajutorul de deces?
Este o curiozitate pe care e si normal sa o ai. Mai ales daca situatia financiara prin care treci nu este cea mai stralucita, daca defunctul nu avea pregatita o suma pentru asta (stim ca batranii se preocupa sa puna deoparte pentru inmormantare), suma respectiva te pote scoate din incurcatura. Daca te orientezi spre firma funerara potrivita, ai avantajul ca achiti deja pachetul funerar ales daca dispui de un cupon de pensie al raposatului. Rarox este un exemplu in acest sens, agentie funerara din capitala care iti sta la dispozitie cu servicii profesionale si asistenta necesara pentru a lua decizii inspirate.
Din luna martie a acestui an, suma reprezentand ajutorul de deces este de 5.163 lei. Este valabil acesta in cazul in care cei trecuti la cele vesnice sunt asigurati sau pensionari. De asemenea, statul ofera 2.582 lei pentru inmormantarea celui care era membru al familiei unui asigurat sau pensionar.
Aceasta suma este acordata, indiferent daca decedatul era sau nu pensionar, de catre Casa Judeteana de Pensii. Asadar, cine poate beneficia de suma respectiva? Intra in aceasta lista sotul, un parinte, copil, respectiv tutorele legal al acestuia. Atunci cand nici unul dintre cei mentionati nu sunt prezenti, suma poate fi acordata persoanei care ofera dovada ca a achitat inmormantarea.
Cine poate acorda ajutorul de inmormantare? Ei bine, acesta poate fi dat de angajator, acolo unde cel decedat era si asigurat, suma revenind unui membru al familiei. Pot acorda acest ajutor si agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca, respectiv Casa de Pensii.
Ce documente vor alcatui dosarul depus pentru ajutorul de inmormantare?
Iata care sunt actele pe care trebuie sa le contina respectivul dosar:
- Cererea speciala pentru acordarea ajutorului de inmormantare
- Originalul si copia certificatului de deces
- Originalul si copia actului de identitate a solicitantului
- Actele care pot face dovada rudeniei dintre solicitant si cel trecut in nefiinta, in original si copie
- Originalul si copia dovezii ca cel in cauza a suportat cheltuielile de inmormantare
Ai in vedere acestea, precum si informatiile mai sus mentionate si solicita suma ce ti se cuvine de drept. Poti cere si ajutorul specialistilor privind obtinerea sumei respective. Afla mai multe in acest sens de la funerarenonstop-bucuresti.ro.