Orice parinte gandeste ca un copil are nevoie de un arsenal de jocuri si jucarii, prin intermediul carora sa il ajute pe cel mic sa se dezvolte. De fapt, de cele mai multe ori complicam treaba pentru ca totul se reduce la simplism si minimalism. Mai ales acum cand sunt la dispozitie atat de multe jocuri, adultii gandesc ca au nevoie de toate acestea si subestimeaza importanta unor lucruri simple – blocul de desen si creioanele colorate.
Pentru multi dintre noi, cele doua sunt practic parte din esenta copilariei. Cei mici isi exerseaza dexteritatea si incep timid sa isi dea sema acum sa tina lucruri in mana. Nu departe de acest moment vine si indrazneala de a colora tot ce prinde in cale, din momentul in care ii sunt puse la dispozitie creioane colorate de la Pintexim. Specialistii spun ca acest „exercitiu” este chiar benefic pentru copii de toate varstele si ca ajuta la dezvoltarea creativitatii.
Creioane colorate si hartii de desen
Evident ca cele doua trebuie oferite impreuna, pentru ca altfel cu un bloc de desen Pintexim fara instrumente de scris nu are ce face, iar cu instrumente de scris si colorat dar fara hartie va incepe sa deseneze peretii si mai toate suprafetele din jur. Sunt achizitii ce se pot face rapid, din cadrul paginii Pintexim.
Cat despre importanta acestui tip de joc ei bine exista o poveste complexa in spate. Desenul ajuta la dezvoltarea vocabularului, la antrenarea abilitatilor motorii fine. Ii dezvolta creativitatea, dar si functiile cognitive. Multi copii invata mai bine pe baza imaginilor, prin asocieri de asemenea, dar mai ales prin imitatie. Asadar, exersand forme, culori, parintii ii pot ghida pe cei mici prin joaca desenatului sa invete notiuni din lumea inconjuratoare.
Etapele desenatului conform varstei
Evident ca cei mici nu vor desena cu precizie, astfel incat pe etape de varste aceasta preocupare cunoate o evolutie. Daca intre un an si doi ani mazgaleste la intamplare, incepand cu 2 ani sau 2 ani si jumatate incepe sa controleze aceste miscari, urmand apoi sa fie atras de linii si simboluri. Abia pe la varsta de 5 ani deseneaza lucruri ce sunt tot mai aproape de realitatea sa.
Tinand cont si de aceste etape, specialistii spun ca desenul poate fi terapeutic si ca ceea ce un copil nu exprima in cuvinte, o face inconstient prin starile sale transpuse pe hartie. Cum spuneam, desenatul nu trebuie subestimat.
De unde cumparam rechizite de calitate
Daca adultii trebuie sa isi indrepte atentia spre lucruri simpliste, oferind celor mici activitati de genul desenului, atunci au nevoie si de o sursa pentru astfel de rechizite. O recomandare este Pintexim fabrica de papetarie unde se vor gasi atat de multe optiuni, seturi cu numar variabil de creioane, inclusiv cele din plastic flexibile, precum si bloc sau caiet de desen de dimensiuni diferite, numar de cu file diferit.
In completare, aceeasi sursa dispune de instrumente de scris si alte rechizite, necesare incepand cu gradinita si continuand cu fiecare etapa scolara. Asadar nu este prea devreme sa se familiarizeze putin cate putin cu astfel de instrumente.