In lumea moderna cand sunt atat de multe optiuni si solutii mai accesibile pentru cresterea si ingrijirea unui copil, parintii se simt mai frustrati ca oricand. Oarecum intr-o nota comparativa cu alte generatii in trecut si cu propria copilarie pana la urma, parintii se gandesc ca au acces la informatie, la surse de distractie si isi permit sa cumpere lucruri de tot felul. Totusi nimic si niciodata nu este de ajuns.
Cu siguranta ca orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau, proiecteaza in viata acestuia nevoia de a implini ceea ce el insusi nu a avut. Cat de sanatoasa este o astfel de abordare, dar mai ales cat de ironic este ca din exces de bine sa ajungi sa faci rau si sa educi copilul altfel decat intentionai?
Parinte si copil, la psiholog
Un ajutor negresit vine din partea specialistilor. A constientiza in primul rand ca relatia intre parinte si copil ridica dificultati sau doar traverseaza un moment dificil sau ca adult ca nu mai detii control, nu stii sa gestionezi care sunt prioritatile in educatia copilului duce in cele din urma la programarea sedintelor de psihoterapie, consiliere psihologica si/sau consiliere parentala. Centrul Psihart spre exemplu este o recomandare.
Ajung la psiholog parintii cu ai lor copii cand simt ca deja sunt probleme. Copiii sunt prea timizi si nu se integreaza intr-un grup, sunt fie poate agresivi ori au trecut prin traume. Despre cat este de severa situatia si cate sedinte sunt recomandate, va spune specialistul. Este de mentionat totusi ca anumite episoade sunt trecatoare – fenomenul de atasare excesiva fata de lucruri, posesivitatea, tantrumurile. Totusi si in aceste cazuri un ajutor specializat este cel care va ghida parintele despre cum sa actioneze, in favoarea ambilor si anume calm, rabdator, fara tipete sau violente.
Frecvente probleme ce stau la baza unei relatii deficitare intre parinte si copil
Ceea ce cladesti cu el de mic copil va fi o legatura sanatoasa si puternica pe viitor. Parintii trebuie sa realizeze ca simpla grija fata de nevoile de baza nu echivaleaza cu a tine cont de nevoile emotionale ale celui mic. Acesta nu are nevoie de lucruri care sa suplineasca timpul pe care nu l-a petrecut cu parintii, spre exemplu.
O situatie destul de frecvent intalnita si care ii duce pe parinti si copil la psiholog se refera la deconectarea de propriul copil. In zilele atat de obositoare pe care le traiesc, acaparati de stres, adultii uita sa fie aproape de copii, sa se joace cu ei. Se lasa atrasi de activitati pasive, de privit la televizor, ceea ce desigur ca fura din sansa de a fi aproape de copil, de a fi pe aceeasi lungime de unda cu el.
Ca regula generala, pentru a cladi o relatie cu copilul, pentru a oferi acestuia stabilitate emotionala printre altele, este de preferat sa existe ore indelungi de joaca in aer liber, mai putina tehnologie, mai multa empatie fata de acesta. Copilul are nevoie de experiente mai multe, nu de lucruri mai multe, de lectura, de timp de calitate in orice forma ar fi el.
Sa cresti un copil este simplu,
sa il educi si sa il transformi intr-un adult stabil, echilibrat, aceasta este
marea provocare.