Când ai cea mai mare nevoie de bani?

Sunt de părere că tinerețea este perioada în care majoritatea persoanelor, dacă nu toate, cheltuie și investesc cei mai mulți bani. Nu pentru că vrem, nu pentru că nu avem ce face cu banii, ci pur și simplu pentru că avem nevoie de lucruri, de anumite servicii, de plimbări și alte nebunii ce necesită bani. Ironia stă în faptul că majoritatea dintre noi nu au început să aibe o sursă de venit, fie ea cât de mică, de la o vârstă mai fragedă. Știu, o să-mi spuneți că părinții au datoria de a sponsoriza copilul până când acesta este potent din punct de vedere financiar, dar aici greșiți majoritatea.

Ideea este că părinții sunt „obligați” să ne asigure un acoperiș deasupra capului, să ne hrănească zilnic și poate să ne îmbrace, dar restul mofturilor (ieșiri, discotecă, încălțări, chestii de țin de hobby-urile tale) pot fi scoase din calcul foarte ușor din calculul lor în cazul în care ei trec printr-o perioadă mai puțin productivă. Și asta este de înțeles. Niciun adult întreg la minte nu și-ar sacrifică veniturile pe mofturile copilului, atât timp cât sunt chestii mai importante care pot fi făcute cu banii.

Perioada critică vine odată cu adolescența puțin mai întârziată, adică pe la 16-18 ani, atunci când începe să-ți placă să ieși în oraș, să ieși în pub-uri, cluburi, când hobby-urile tale prind contur și unele dintre ele se pot transforma în afaceri de-a lungul timpului.

portofel-gol

În cazul meu, plăcerea de a scrie a devenit cu timpul și o sursă de venit, dar și de imagine. Am încercat mereu să-i scutesc pe ai mei de niște cheltuieli pe care ei le consideră inutile, tocmai din motivul scris mai sus. Orice ban făcut din propria muncă îi scutea oarecum pe ei de o cheltuială, ori mă ajuta pe mine să-mi satisfac anumite nevoi cu un grad mai scăzut de importanță. Sincer să fiu, nu cred că m-aș descurca doar cu banii oferiți de părinții mei, iar hobby-ul meu generator de bani mă ajută foarte mult. Să nu înțelegeți greșit, nu sunt un tip care aruncă cu bani, dimpotrivă, mă gândesc de mai multe ori înainte să fac o investiție, fie ea cât de mică.

Cheltuielile mai mari au început de când sunt la facultate. Aici toți suntem tineri, anturajele ne fac oarecum să cheltuim (poate nu am folosit termenii cei mai potriviți, de asta mă simț dator să ofer un exemplu: deși tu ai mâncare în cameră trimisă de acasă de la părinți, atunci când cineva propune să mergem să mâncăm în mall ori la un restaurant, e destul de greu să refuzi pentru că îți place această idee și e un lucru pe care l-ai face ori de câte ori buzunarul îți permite).

Întrebare pentru tineri: Tu depinzi doar de banii părinților?

2 Comments

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.