De ce să practici voluntariatul?

Știu părerea unora dintre voi care spun că „de ce aș face anumite lucruri ca voluntar când le-aș putea face pentru bani”, sunteți cu mult depășiți de situație și nu o să vă poată convinge nimeni niciodată că dezvoltarea personală cântărește mai mult decât un teanc greu de bani, prin urmare, nu mă adresez vouă, ar fi pierdere de timp și eu am învățat în voluntariat că timpul poate fi valorificat în foarte multe feluri productive.

Pentru că sunt îndrăgostit de voluntariat și îmi doresc să cresc tot mai mult prin intermediul asociației din care fac parte, îmi dedic majoritatea timpului gândindu-mă la proiecte, evenimente sau pur și simplu activități care să facă din gașca noastră de studenți care au ales să se implice, și nu doar să frecventeze monoton facultatea, o familie cât mai unită și puternică. Cred mult în ideea că o haită mare de oameni cu voință, pasiune și motivație pot face multe lucruri mari, lucruri care să influențeze o clasă mare de oameni care asistă la ceea ce noi numim „proiect”. Totodată cu ideea prezentată vine și spiritul de echipă, un atuu foarte important pe care îl putem deprinde din voluntariat, pe lângă abilitățile de comunicare și management de proiect.

Încă un răspuns la întrebarea din titlu ar fi, cu siguranță, public speaking-ul. Majoritatea persoanelor au o ezitare, aleg să rămână în spate, atunci când vine vorba de o prezentare în fața unui public larg, iar teama se învinge practicând ceea ce îți impune acest sentiment. Să vorbești în public, să-ți prezinți ideile și să captezi atenția celor din fața ta sunt lucruri esențiale pe care le înveți prin exercițiu, întâi într-un cadru mai restrâns, apoi să apari în fața unui număr impresionant de oameni. Știu că necesită pregătire, documentare și mult timp acordat cititului (nu doar de cărți), dar fără exercițiu vei fi doborât de emoții.

Voluntariatul îți poate aduce în jurul tău oameni cu idei bune, oameni care te inspiră și te motivează, iar într-un mediu atât de bun și de curat, nu poți dezvolta lucruri negative, ci vei fi implicat în proiecte frumoase care îndeplinesc obiectivele impuse. Iar pentru că de cele mai multe ori nu vei putea face foarte multe lucruri singur, vei apela și la alți oameni, iar prieteniile se adună și se formează un șir lung, șir care poate fi accesat de câte ori aveți nevoie, dacă ai știut cum să colaborezi.

Ești bun într-un anumit domeniu? Voluntariatul este ideal și o să explic și de ce. În orice domeniu de activitate, pentru a trece la nivelul următor ai nevoie de exercițiu, exact ca în cazul public speaking-ului, și de ce să faci singur, fără ca nimeni să-ți aprecieze munca sau să-ți dea un sfat referitor la ea, cât poți practica ceea ce pe tine te pasionează într-un cadru productiv, unde ești apreciat și munca ta este de folos?

Ar trebui să scriu la nesfârșit și tot nu aș consideră că am spus tot ce mă face să fiu atât de devotat pentru voluntariat. Am prezentat sumar, doar câteva aspecte pozitive care vă pot face o idee despre ce alții numesc „pierdere de timp”.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.