Despre legitima apărare

M-am gândit de multe ori cum ar trebui să acționez atunci când eu sau prietenii mei suntem atacați pe stradă sau când ne aflăm în club, la școală ori la facultate. În fine, nu contează atât de mult locația pe cât contează pericolul în care suntem puși. Am fost educați să întoarcem și celălalt obraz atunci când primim o palmă dar hai să fim serioși, nu cred că am rezista tentației de a ne apăra atunci când putem face asta.

Până la urmă e firesc să ripostăm, iar din câte știu e legal să facem asta pentru că ne aflăm în legitimă apărare. Cu toate acestea am văzut recent un tip căruia i s-a făcut dosar penal pentru că ”s-a apărat prea mult”. Evident, am decis să mă documentez pentru a vedea cât de mult mă pot apăra. Am înțeles ca apărarea trebuie să fie proporțională cu atacul, adică atunci când reușesc să îndepărtez pericolul trebuie să mă opresc. Scopul legitimei apărări nu este acela de a-l pedepsi pe celălalt pentru că m-a atacat ci de a mă proteja pe mine sau pe cei din jurul meu.

Pe net am găsit câteva informatii despre legitima aparare care mi s-au părut interesante. Am înțeles astfel că polițistul sau procurorul, încă nu am înțeles exact, va analiza două tipuri de condiții. Pe de o parte va analiza condițiile atacului și pe de altă parte va analiza condițiile apărării pentru a stabili dacă între apărare și atac există o proporționalitate.

Pe scurt, pentru a nu avea probleme, după ce am îndepărtat pericolul nu trebuie să continuăm să îl lovim pe atacator pentru că vom răspunde pentru infracțiunea de lovire. Partea proastă este că dacă ne apărăm în afara locuinței va trebui să demonstrăm că am săvârșit o infracțiune în legitimă apărare. În cazul în care ne apărăm în locuința noastră, va trebui să demonstreze atacatorul că nu am fost în legitimă apărare.

Interesant este că suntem în legitimă apărare și atunci când intervenim să apărăm pe altcineva. Spre exemplu, dacă mergem pe stradă și vedem pe cineva că bate pe altcineva sau încearcă să îl jefuiască putem interveni în legitimă apărare pentru a îl ajuta pe celălalt. Știu că poate suna ciudat, dar contraziceți-mă dacă puteți. 🙂

Nu știu dacă am înțeles foarte bine cum stă treaba cu legitima apărare și din acest motiv dacă aveți vreun sfat vă rog să lăsați un comentariu mai jos. Mi se pare un subiect interesant și aș fi curios să știu ce părere aveți. Voi ce ați face dacă ați fi agresați pe stradă sau ați vedea pe cineva agresat!?

articol scris de un cititor

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.