20 de lucruri învățate până la vârsta de 20 de ani

Încerc de mult timp să fac o listă de idei, să analizez ce am învățat și ce ar mai fi de învățat, dar nu m-am simțit niciodată atât de pregătit încât să deschid această pagină și să mă apuc de scris. Nici acum nu sunt, dar o să încerc să mă apropii cât de mult de ideea principală a acestui articol. Am doar 20 de ani, chiar dacă unii îmi dau mai puțin sau mai mult analizând anumite trăsaturi fizice sau morale. Deși ne-am învățat cu toții să privim această vârstă ca fiind una de copii, vârsta de 20 de ani ar trebui să vină cu o oarecare responsabilitate și maturitate, cu cel puțin o dorință de independență și ceva eforturi făcute în acest sens.

O să încep o listă cu lucruri învățate, listă aleatorie, nu este făcută în funcție de anumite criterii, ci doar ce-mi vine în minte acum:

1. Să nu ai încredere deplină în nimeni
Poate ideea este dusă la extrem, dar sunt de părere că trebuie să existe mereu un strop de neîncredere, de rețineri. Mereu trebuie să existe o parte a unei povești pe care o știi doar tu. Oamenii vor fi întotdeauna pentru ei, iar ideea „prieteniei adevărate” nu este atât de profundă cum o vedeam acum câțiva ani.

2. Mai bine să regreți că ai făcut un lucru, decât să regreți că nu l-ai făcut
Mi-ar fi plăcut ca până acum să fi făcut tot ce mi-a trecut prin minte, chiar dacă erau lucruri rele sau bune. Nu am regrete mari și nici nu îmi doresc să am.

3. Orgoliul nu este mereu o calitate
Ba dimpotrivă, de cele mai multe ori este un defect, dar poate fi corectat.

4. Nu există și nici nu va exista vreun om în viața ta care să te iubească mai mult decât părinții tăi

5. Fă ceea ce îți place și încearcă să devii cât mai bun în acel domeniu
Eu am descoperit scrisul acum 7 ani de zile, de atunci și până acum am evoluat mult. Poate nu atât de mult cum aș fi putut dacă aveam o anumită constanță, dar am crescut.

6. Implică-te în cât mai multe proiecte
… de orice fel ar fi acestea. Pe lângă faptul că îți poți descoperi anumite lucruri care îți plac, așa cum am descoperit eu cu ajutorul voluntariatului, poți cunoaște și foarte mulți oameni de la care ai ce învăța.

7. Școala nu te învață doar ceea ce se predă la orele de curs
Privită din alte unghiuri, școala poate fi, așa cum îmi place mie să spun, o armată mai domoală care te maturizează. Chiar dacă nu te încurajează să faci ceea ce îți place, ci ceea ce trebuie, nu trebuie privită ca atare.

8. Banii produși de tine îți oferă mai multă satisfacție
Atunci când ai muncit pentru banii pe care îi cheltui, te simți mult mai bine și mai liniștit.

9. Alcoolul nu este deloc productiv
Deși mi se părea la un moment dat ceva pur masculin, să bei nu e mare lucru. Alcoolul te poate ajuta doar atunci când bei calculat și doar atât cât să-ți ofere o stare de bine. În niciun caz nu e un hobby sau ceva ce să faci zilnic.

10. Fă cât mai mult sport
Nu doar pentru că te face mai frumos, ci pentru o stare de bine constantă, pentru sănătate, pentru lipsa moleșelii.
Timpul este o scuză de care mă folosesc și eu, încerc de mult timp să fac ceva în această direcție.

11. Învață să nu fii ca restul
Chiar dacă este dificil, nu trebuie să fii condus de principiul „oaia”, mai ales atunci când nu te simți confortabil într-o anumită situație. Meditează asupra anturajelor tale și nu te băga niciodată într-un grup din care nu crezi că ai de învățat lucruri productive.

12. Încearcă să fii cât mai liniștit
Deși sunt foarte ușor de enervat și-mi ies cu ușurință din stare, știu că ar trebui să schimb acest lucru la mine, nu pentru cei din jurul meu neapărat, ci în principal pentru mine.

13. Sortează sfaturile
Nu toate sfaturile sunt bune. Și învață să faci diferența dintre sfat și părere. Aplică acest lucru și în cazul în care tu ești cel care oferă sfaturi.

14. Organizarea duce la succes
Este o lege nescrisă care se aplică în orice domeniu. Fii cât mai organizat și o să atingi succesul într-un timp mai scurt decât în cazul în care faci lucrurile alandala. Trebuie să ai o limită, nu deveni un robot.

15. Găsește activități care te liniștesc
Sunt momente când ai nevoie să fii singur și să faci ceva ce-ți dă o stare de bine. La mine este condusul, la voi poate fi orice.

16. Învață să folosești internetul și resursele oferite de acesta
Mulți încă înțeleg internetul ca fiind doar o sursă de muzică și filme și atât. Nimic greșit în asta, dar criticile venite din partea unor oameni de acest gen despre o activitate productivă (în cazul meu – blogging-ul) nu ar mai fi întâlnite în cazul în care cu toții ar fi puși în temă cu adevăratele beneficii ale internetului.

17. Când te respecți, ai grijă de tine
Și mă refer fizic, deoarece sunt mulți care put, iar puțitul nu a fost și nu va fi niciodată la modă. Când te speli, când te îngrijești, dai dovadă că te respecți, dar și că îi respecți pe cei din jurul tău care nu sunt obligați să-ți suporte mirosurile de transpirație.

18. Majoratul nu te face matur
Concepții ca „de la 18 ani o să fac ce vreau” sunt greșite, poți face ce vrei oricând, iar vârsta de 18 ani este doar ceva ce te face responsabil în fața legii, nu o să devii deodată adult. Defapt, maturitatea nu este dată de vârstă.

19. Pune suflet în orice relație pe care o ai
Să iubești înseamnă a trăi, este cel mai frumos sentiment și este ciudat să ne ferim de acest lucru. Investește cât mai multe sentimente într-o relație în care crezi, fără să-ți fie frică de suferință.

20. Să nu-ți pară rău că ai trăit ceva alături de un om, ci bucură-te de momentele frumoase și cele învățate în acea perioadă

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.